Videospeler inladen...

"Genoeg is genoeg!", voorzitter Democraten in de VS wil resultaten voorverkiezingen in Iowa herbekijken

In de Verenigde Staten wil de voorzitter van de Democratische partij Tom Perez de resultaten van de voorverkiezingen voor het presidentschap in de staat Iowa "herbekijken". Die resultaten zijn volledig in het honderd gelopen door technische problemen. 

De valse start van de Democraten in de strijd om het presidentschap kent vanavond een nieuwe wending. Tom Perez, de voorzitter van de Democratische Nationale Conventie, wil nu de resultaten van de eerste voorverkiezing in de staat Iowa opnieuw laten bekijken. "Genoeg is genoeg!" klinkt het in een tweet.

Volgens de topman van de Democratische partij in de VS is dat absoluut noodzakelijk om het vertrouwen van het publiek te herstellen. Perez beseft natuurlijk hoe schadelijk de knoeiboel in Iowa is voor de Democratische poging om de Republikein Donald Trump uit het Witte Huis te duwen. Iowa had de start van de Democratische campagne moeten zijn, maar door technische storingen is het nog altijd niet duidelijk wie maandag de voorverkiezingen heeft gewonnen en met hoeveel.

Met bijna alle stemmen geteld zou de 38-jarige voormalige burgemeester Pete Buttigieg een streepje voorsprong hebben op de oudere en meer bekende senator Bernie Sanders voor senator Elizabeth Warren en voormalig vicepresident Joe Biden. Als dat bevestigd wordt, boekt Buttigieg een verrassende overwinning, maar die staat dan wel in de schaduw van een voorverkiezing die in de soep gelopen is. 

De problemen in Iowa zijn natuurlijk koren op de molen van president Donald Trump. Volgende week dinsdag zijn er voorverkiezingen in New Hampshire in het noordoosten van de VS. Wellicht komt er dan meer duidelijkheid over de situatie bij de Democratische presidentskandidaten. Als Buttigieg en Sanders daar kunnen bevestigen, zou dat een aantal van de overige tien kandidaten in de problemen kunnen brengen.

Kerremans: "Kiezers dreigen af te haken"

In "Terzake" op Canvas vanavond vond professor Internationale Studies van de KU Leuven Bart Kerremans een hertelling van de stemmen in Iowa nog niet zo'n slechte zaak. 

Er moet vooral duidelijkheid komen, vindt hij. Zoniet zouden de Democraten in de zomer een presidentskandidaat naar voren schuiven terwijl er onzekerheid is over hoe die de voorverkiezingen gewonnen heeft. In dat geval zou een deel van de aanhang van de niet-geslaagde Democratische kandidaten mogelijk niet stemmen en dat zou in het voordeel van de Republikeinse president Donald Trump spelen, maar ook bij de verkiezingen voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. 

Kerremans merkt overigens op dat noch de Democratische noch de Republikeinse partij in de VS geoliede machines zijn. Het zijn eerder gefragmenteerde partijen die vooral steunen op de lokale afdelingen in de deelstaten van de VS. De Democratische partij van Iowa wou met een ander systeem meer transparantie, maar dat is dus duidelijk niet gelukt.

Bekijk het gesprek met professor Bart Kerremans uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen