Gentse sociale woningmaatschappij in beroep tegen geldboete voor onbewoonbare gebouwen

De sociale huisvestingsmaatschappij WoninGent gaat in beroep tegen de geldboete die ze begin dit jaar opgelegd kreeg. Ze werd veroordeeld tot 200.000 euro boete omdat ze sociale woningen verhuurde die eigenlijk onbewoonbaar waren.

WoninGent kwam in opspraak na een reportage van het verkiezingsprogramma “Iedereen kiest”. In de reportage, die vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 insloeg als een bom, toonden verschillende huurders hun sociale woning vol schimmels, rotte houten steunbalken, geen verwarming en insijpelend vocht. Begin januari werd de sociale woningmaatschappij hiervoor veroordeeld tot 200.000 euro boete. Ze moest ook enkele van de ongeschikte woningen binnen het jaar opknappen. Tegen die beslissing gaat WoninGent nu in beroep.

Elke geldboete die uitgesproken wordt, gaat ten koste van onze investeringen in sociaal wonen

“Wij willen de schuld op ons nemen”, vertelt Marc Heughebaert, voorzitter van WoninGent. “We hebben fouten gemaakt, maar elke geldboete die uitgesproken wordt gaat ten koste van de investeringen die wij willen doen in sociaal wonen."

Volledig herstellen

Eén van de problemen die WoninGent met de veroordeling van de rechter heeft, is dat WoninGent alle gebouwen volledig moet herstellen. “Dat terwijl een heel deel niet meer in gebruik is”, gaat Heughebaert verder. “Het heeft geen zin om één kamer in een groot flatgebouw te herstellen, als het flatgebouw straks afgebroken wordt. Het heeft geen zin om dat geld te besteden aan een woning die niet meer verhuurd zal worden.”

In de zaak werd WoninGent ook veroordeeld om schadevergoedingen te betalen aan de huurders. Die gaat de huurmaatschappij wel betalen.

Meest gelezen