Spijtoptantenregeling blijft overeind voor Grondwettelijk Hof na eerste spijtoptant Veljkovic in voetbalschandaal

De spijtoptantenregeling zoals hij nu bestaat, is in lijn met de grondwet. Dat heeft het Grondwettelijk Hof beslist. Hier en daar maakt het Hof de wet wil wat duidelijker, door mee te geven hoe bepaalde zaken moeten worden geïnterpreteerd. Het waren twee verdachten in het grote voetbalschandaal die naar de rechter waren getrokken tegen de regeling. In dat dossier is makelaar Dejan Veljkovic de eerste spijtoptant van het land geworden. Een spijtoptant is een verdachte die een deal sluit met het gerecht, in ruil voor strafvermindering.

Advocaat Frank Scheerlinck (die Nedzad T., een Cypriotisch voetbalmakelaar verdedigt) en zijn collega Joris Van Cauter (die optreedt voor Thierry Steemans, financieel directeur bij KV Mechelen) startten op de valreep een procedure voor het Grondwettelijk Hof. Ze stuurden hun verzoekschrift op de laatste dag van de wettelijke termijn waarin de nieuwe wet op de spijtoptanten nog kon worden aangevochten, namelijk 7 februari vorig jaar. Door de wet op de spijtoptanten kunnen verdachten een deal sluiten met het gerecht, in ruil voor strafvermindering.

De advocaten vonden onder meer dat de spijtoptantenregeling het recht op tegenspraak niet respecteerde, het recht dus om je te kunnen verdedigen tegen de verklaringen die door een spijtoptant werden afgelegd. En daarnaast vonden ze ook dat er te weinig controle was door een rechter. 

Maar de advocaten kregen in het algemeen ongelijk: de spijtoptantenregeling werd niet vernietigd. Het Grondwettelijk Hof zette hier en daar wel wat puntjes op de i. Zo bepaalde het Hof dat het zogenoemde 'memorandum', de afspraak die is gemaakt tussen het parket en de spijtoptant, meteen in het strafdossier moet zitten. Daarnaast zegt het Hof onder meer ook dat een onderzoeksrechter voorafgaand moet controleren of de overeenkomst proportioneel is, met andere woorden of de lichtere straf wel in verhouding is tot de hoeveelheid informatie die de speurders ervoor in ruil krijgen.

Dejan Veljkovic, spijtoptant

De spijtoptantenregeling is er voornamelijk gekomen als gevolg van de grootste cold case van ons land: het onderzoek naar de Bende van Nijvel. In het buitenland bestonden al langer spijtoptantenregelingen, en die had al enkele keren tot goede resultaten geleid in zaken van georganiseerde misdaad en terrorisme.

Maar het is dus makelaar Dejan Veljkovic die de eerste spijtoptant is geworden, in het grote voetbalschandaal, meer bepaald in het luik rond financiële constructies. Hij legde verregaande verklaringen af bij de speurders, en liet zelfs zijn volledige zwarte boekhouding inkijken. In ruil zal hij 5 jaar cel met uitstel en een boete van 80.000 euro krijgen. Daarnaast zullen ook heel wat van de spullen en het geld dat hij onrechtmatig verkreeg, verbeurdverklaard worden. Dat is hij dus kwijt.

Meest gelezen