Jabbeke schakelt roofvogel in tegen duivenpoep op begraafplaatsen

Op de kerkhoven van Jabbeke hebben ze tegenwoordig te maken met extreem veel uitwerpselen van duiven. De gemeente schakelt daarom een roofvogel, een woestijnbuizerd, in om die duiven weg te houden van de graven.

Vooral op het kerkhof van deelgemeente Stalhille ligt er veel duivenpoep. Een Nederlander komt nu regelmatig met zijn roofvogel langs om de duiven af te schrikken. Schepen van Erfgoed Frank Casteleyn (CD&V) vertelt hoe hij op het idee is gekomen om die woestijnbuizerd in te zetten. "Ik heb het eerlijk gezegd gewoon opgezocht op het internet. Het is blijkbaar de beste manier om duiven te verjagen. Een landbouwkanon kon ook, maar dat maakt lawaai en is eigenlijk niet zo ecologisch. Ik heb heel lang moeten zoeken naar iemand die het zag zitten om af en toe met een roofvogel langs te komen. Nederlander Robbie zag het gelukkig zitten."

14 kilo per jaar per duif

"Een duif produceert zo'n 14 kilo stront per jaar", zegt Robbie. "Als ze altijd op dezelfde plaats blijven, dan hebben de omwonenden en de omliggende gebouwen daar extreem last van."

Voederbakken

Wat verderop staan nu voederbakken met eten in voor de duiven. In Jabbeke hopen ze dat de vogels op die manier daar blijven en niet terugkeren naar de graven en de kerktorens. 

Meest gelezen