Videospeler inladen...

Het bijzondere aan Kirk Douglas: drie verschillende namen, drie generaties in Hollywood en drie keer bijna dood  

Kirk Douglas is overleden. Dat heeft zijn zoon acteur Michael Douglas via sociale media bekendgemaakt. Kirk Douglas is 103 jaar geworden en geldt als een van de laatste volwaardige iconen van de klassieke Amerikaanse cinema. Wist u dat Kirk Douglas eerst twee andere namen had, hij met vier zonen een clan uitbouwde in Hollywood en een helikoptercrash overleefde? Kirk Douglas drie keer anders bekeken: 

Zeg maar Issur, Izzy of Kirk

Kirk Douglas wordt geboren op 9 december 1916 in Amsterdam - niet in Nederland maar in New York (VS) - als Issur Danielovitch, zoon van een Joodse voddenman. De jonge Issur groeit op in een woonwijk in bittere armoede, maar weet uit te blinken op school en met ... worstelen. Zijn studies aan de universiteit betaalt hij onder meer met worstelen, opdienen en het dragen van de koffers van hotelgasten.

Zijn ouders Bryna en Herschel willen een meer Amerikaans klinkende naam en kiezen uiteindelijk Izzy Demsky voor hem. Als hij 25 jaar is en zijn Broadway-debuut maakt, wordt zijn officiële naam Kirk Douglas. Het blijkt een gouden tip van vriend Karl Malden, een collega en ook kind van immigranten, die zelf geboren werd als Mladen Sekulovich.   

Kirk Douglas overleefde letterlijk door 101 jobs te combineren.

De Douglas-dynastie in Hollywood

Kirk Douglas sticht een heuse Hollywood-clan met vier zonen bij twee verschillende vrouwen. Hij heeft twee zonen met voormalig theater­studiegenote Diana DillJoel is producer en onder meer assistent-regisseur van de klassieker "One flew over the cuckoo's nest". Michael is acteur die hoge ogen gooit met "Basic instinct" en trouwt met actrice Catherine Zeta-Jones.

Het huwelijk van Kirk Douglas met Dill strandt, maar dat met zijn tweede vrouw Anne Buydens houdt tot de dood - 65 jaar - stand. Met Buydens krijgt Douglas opnieuw twee zonen, Eric en Peter, opnieuw een acteur en een producer. Anne Buydens leeft trouwens nog atijd. Zij wordt in april 101 jaar. 

En bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ook Michaels oudste zoon Cameron stapt de acteurswereld binnen, zij het met een pak minder succes. Cameron kan moeilijk om met de druk om uit de schaduw van zijn vader te treden. Hij raakt verslaafd aan drugs en belandt jaren in de cel. In 2003 spelen Cameron en Michael verzoenend samen met (groot)vader Kirk in "It runs in the family".

Een explosie, crash en beroerte

Kirk Douglas studeert af als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Hij gaat in 1941 in dienst bij de Amerikaanse marine, waar hij gewond raakt bij een explosie. Een collega-matroos lanceert namelijk verkeerdelijk een dieptebom op een Japanse onderzeeër.

Douglas ontsnapt meermaals aan de dood. In 1991 overleeft hij een helikoptercrash. Twee passagiers komen om bij de botsing met een klein vliegtuigje. Douglas verblijft twee weken in het ziekenhuis met rugproblemen die hem jaren fysiek leed bezorgen en hij loopt vooral een trauma op. Hij zoekt psychologische hulp. Douglas voelt zich schuldig omdat hij nog leeft. 

"Ik heb geluk. Ik ben niet verlamd en ben niet gestorven", met die woorden reageert hij dan weer op de beroerte die hem treft in 1995. Toch tast de beroerte zijn spraakvermogen zwaar aan. "Denk je eens een acteur in die níét kan praten." Douglas houdt er een depressie aan over (die hij uiteindelijk overwint). Hij volgt logopedie. Lessen die hem in staat stellen om in 1996 voor het oog van miljoenen tv-kijkers zijn ere-Oscar te ontvangen. Hij oefende de woorden "Dank u. Dank u zeer. Ik hou van jullie" wel honderd keer per dag.  

Kirk Douglas als commandant bij de marine in de film "In Harm's way".
Pierluigi Praturlon/Reporters Associati & Archivi/Mondadori Portfolio

Luister ook naar deze podcast op:

Meest gelezen