Hollywood-icoon Kirk Douglas (103) overleden: acteur die vitale en stoere mannen neerzette zoals in "Spartacus"

Hollywood-legende Kirk Douglas (103) is overleden. Douglas speelde in tientallen films, maar het was regisseur Stanley Kubrick die hem op het allerhoogste niveau tilde met de klassiekers "Spartacus" (1960) en "Paths of glory" (1957). Dat leverde Douglas in 1996 een carrière-Oscar op. Hij bleef acteren tot begin 21ste eeuw. De vader van acteur Michael Douglas én schoonvader van actrice Catherine Zeta-Jones werd stokoud, al was zijn gezondheid ruim 20 jaar fragiel te noemen. 

Stoere man met expressieve kin

Kirk Douglas kwam uit een arm Joods-Russisch immigrantengezin in New York. Hij heette bij zijn geboorte in 1916 Issur Danielovitch Demsky. Op de middelbare school ontdekte hij zijn liefde voor acteren en film. In 1941 stond hij op Broadway. Nadat Douglas tijdens de Tweede Wereldoorlog gewond was geraakt, nam Lauren Bacall - medeleerling op de toneelacademie - hem mee naar Hollywood, waar hij in 1946 debuteerde. Alles samen is hij te zien in 85 films. 

Videospeler inladen...

In de jaren 50 vertolkte hij met allure vitale en stoere mannelijke rollen als bokser, cowboy en sensatiejournalist. Zo schitterde hij in 1949 in "Champion", een traditioneel donker boksersdrama. Tijdens die opnames leerde hij werken met zijn uitgesproken geprofileerde kin.

Billy Wilder maakte van Douglas een duivelse sensatiejournalist in "Ace in the Hole", ook bekend als "The Big Carnival" in 1951, over een reporter die de redding van een ondergronds vastgeraakte schattenjager danig vertraagt, om zijn krantenverhaal gaande te houden. 

Videospeler inladen...

Pacifisme, censuur en wiedergutmachung

Vincente Minelli regisseerde hem in 1956 als Vincent van Gogh in "Lust for Life". De aanval door kraaien tijdens het werk aan "Zonnebloemen" inspireerde niet alleen Van Gogh, die de vogels toevoegt aan het beroemde schilderij, maar duidelijk ook sir Alfred Hitchcock voor "The birds". De populaire doorbraak kwam er in 1957 met een bijrol in de westernklassieker, "Gunfight at the O.K. Corral". 

1953 AP

Maar Kirk Douglas wilde meer zijn dan een acteur. In 1957 haalde hij de veelbelovende Britse regisseur Stanley Kubrick ertoe over om zijn schouders te zetten onder het pacifistische oorlogsdrama "Paths of Glory". Die film toont de gruwel en de hopeloosheid van de offensieven van het Franse leger aan het westelijk front in de eindfase van de Eerste Wereldoorlog.

Als empathische kolonel zit het personage van Douglas geprangd tussen zijn arme soldaten en de ambities van de generaals. Hij verdedigt als  advocaat op de krijgsraad de vermeende deserteurs. De film was zo overtuigend dat hij tientallen jaren verboden bleef in Frankrijk, wegens belediging van het leger. Maar Parijs maakte dat in 1985 goed door Douglas het Legion d'Honneur op te spelden. 

Videospeler inladen...

Samen met Tony Curtis

In 1960 speelde Douglas de titelrol in "Spartacus", naast dat andere Hollywood-icoon Tony Curtis, en opnieuw in een regie van Stanley Kubrick. Voor het breedvoerige spectaculaire Romeinse slavendrama trad Douglas ook (geslaagd) op als producer. 

Videospeler inladen...

In de jaren 70 werkte Douglas met Brian de Palma in "The fury". Hij bleef erg lang actief en nam vanaf de jaren 80 alleen maar rollen aan waarmee hij zich amuseerde, onder meer in 1986 in "Tough guys", een tragikomedie over bejaarde gangsters, samen met zijn vriend Burt Lancaster.

In 2004 zette hij een punt achter zijn filmcarrière. Het jaar voordien had hij zich nog laten verleiden voor "It runs in the family", een komedie van zonen Michael en Joel en waarin drie generaties van de familie Douglas speelden (Kirk, Michael en Kirks kleinzoon Cameron). 

Kirk Douglas kreeg drie Oscarnominaties, maar moest tot 1996 wachten op het felbegeerde beeldje. Hij won wel twee Golden Globes, één Franse César en een Gouden Beer in Berlijn. Zijn ster prijkt ook op de bekende Walk of Fame. In 1981 ontving hij de Presidential Medal of Freedom op het Witte Huis uit handen van president Jimmy Carter.   

Videospeler inladen...

De eeuwige liefde

Kirk Douglas was zowat 65 jaar getrouwd met de uit België afkomstige Anne Buydens. Zij was gevlucht voor de nazi's. Acteur Michael en producer Joel zijn zijn zonen uit zijn eerste huwelijk met Diana Dill.

Na de scheiding had Douglas een tijd een wild liefdesleven, tot hij Anne Buydens ontmoette. Ook met haar kreeg hij twee zonen, Peter en Eric, opnieuw een producer en een acteur. Eric Douglas stierf in 2004 aan een overdosis drugs. In 1996 werd Kirk Douglas zelf getroffen door een beroerte waarna hij tot zijn grote frustratie uitermate moeilijk en langzaam praatte. 

Douglas was ook een filantroop. Hij schonk sinds de jaren 60 via zijn Douglas Foundation zowat de helft van zijn budget aan goede doelen, vooral aan instellingen die werken met alzheimerpatiënten.   

Drie generaties: Kirk met zoon Michael en Michaels zoon Cameron.
2018 Axelle/Bauer-Griffin

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Meest gelezen