Instant Streetview

Nieuwe piste in zoektocht naar "Rechtvaardige rechters": ligt paneel van "Lam Gods" onder markt Dendermonde?

Dendermondenaar en kunstenaar Martin Claessens denkt dat het gestolen paneel "De rechtvaardige rechters" onder de markt van Dendermonde ligt. De afgelopen jaren waren er veel mogelijke pistes in de zoektocht naar het verdwenen paneel van het "Lam Gods". Claessens is er nu, na twee jaar onderzoek, van overtuigd dat het in de stad van het Ros Beiaard ligt.

Het paneel "De rechtvaardige rechters" is een onderdeel van het beroemde schilderij het "Lam Gods", dat in 1432 geschilderd werd door de broers Van Eyck. Het werd gestolen in de nacht van 10 op 11 april in 1934. Sindsdien zorgt de grootste kunstroof ooit voor een avontuurlijke zoektocht met allerlei wilde hypotheses. Martin Claessens hoopt dat hij degene is die het echt zal vinden.

Dendermonde is de rode draad

Claessens is kunstenaar en woont in Dendermonde. De afgelopen twee jaar beet hij zich vast in het mysterie rond een van de grootste en bekendste kunstdiefstallen ooit. Nu denkt hij te weten waar het paneel zich bevindt.

"Dendermonde is de rode draad door heel het verhaal", zegt hij. "Schrijver Marc De Bel heeft er al over verteld en de stad wordt ook honderden keren vermeld in verschillende historische boeken. Ik las ook ergens dat het paneel in de driehoek Antwerpen-Dendermonde-Gent zou kunnen liggen."

Ik kocht stafkaarten en heb ze op de vloer van de kelder gelegd.
Martin Claessens

Onderzoek op de vloer van de garage

Om te achterhalen waar het werk verborgen zou kunnen zijn, kocht Claessens landkaarten die hij uitspreidde op de vloer van zijn garage. Er was uiteraard een Gentse link: het werk werd gestolen in Gent door de vermoedelijke dief Arsène Goedertier. Claessens ontdekte ook verwijzingen naar Antwerpen. Dendermonde is dan weer de stad waar Goedertier gestorven is. Zo was de driehoek Antwerpen-Dendermonde-Gent rond. "Als je dan lijnen trekt, komen die samen in Baasrode, bij Dendermonde, vlak aan de kerk en aan de erfgoedsite Hof van Peene."

Claessens vond een nis in een kelder van het Hof van Peene: "Ik heb die opengemaakt. Het was een perfecte nis, iets groter dan het paneel. Ze was leeg, maar het paneel kon er perfect gestaan hebben." Claessens was teleurgesteld, maar zocht ook nog verder in de kerk van Baasrode en in een kapel, voorlopig zonder resultaat.

Een perfecte nis, maar ze was leeg.
Martin Claessens

Plan B: onder de Grote Markt

De eerste piste leverde niets op maar Claessens had nog een plan B. Want Arsène Goedertier stierf bij zijn schoonbroer, een juwelier uit Dendermonde. De man woonde tegenover de abdij, aan de Grote Markt. Claessens zocht uit met wie Goedertier contact had tijdens zijn verblijf in de stad. Zo kwam hij op het spoor van een tandarts en een advocaat. Ook zij woonden allemaal aan de markt.

"Ik ben samen met een vriend, via een waterput, afgedaald tot onder één van die woningen, onder de markt. Er lag een vloer, geen beton. Dat vonden we vreemd. Er was ook een nis die naar een gang liep met nog meer ruimtes. Je kan er namen en rare symbolen zien op de muren. We gaan daar nu verder zoeken. Als we het paneel daar niet vinden, dan zullen we hopelijk wel zaken van historische waarde vinden", vertelt Martin.

kasto80

Meest gelezen