Archieffoto van een mijn in Zweden.
Design Pics / Peter Langer

130 kompels zijn veilig na brand in een mijn in Zweden

In een mijn in de Zweedse stad Garpenberg is vanmiddag brand uitgebroken. Op dat ogenblik zaten er 130 mijnwerkers diep geblokkeerd, maar er zouden slechts twee gewonden zijn gevallen. Alle mijnwerkers zouden intussen in veiligheid gebracht zijn.

Volgens de Zweedse radio is de brand veroorzaakt door een defecte machine. Die brand zou zijn uitgebroken op een diepte van 850 meter nabij Garpenberg, op 180 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Stockholm, maar is inmiddels geblust. Daar worden ijzererts, zink, koper, goud en zilver gedolven.

Er zouden 130 mijnwerkers aan het werk geweest zijn. De meesten konden zich in veiligheid brengen in ondergrondse "noodkamers" die speciaal voor dat doel ingericht zijn. Die kamers zijn beschermd tegen ondergrondse branden en  er is voedsel en lucht voor langere tijd. 

Volgens de eigenaar van de mijn zijn alle mijnwerkers boven of onder de grond in veiligheid gebracht. Twee van hen zouden lichte verwondingen hebben opgelopen. 

Meest gelezen