Minister Ben Weyts niet blij met oproep tot 'klimaatspijbelen' van schepen uit Eeklo

Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) is het niet eens met de oproep van schepen Isaura Calsyn (Groen) uit Eeklo om deel te nemen aan de actiedag van Youth for Climate. De schepen riep via Facebook leerkrachten op om op te komen voor de rechten van mens, dier en planeet. Maar dat moet niet via een actie van Youth for Climate, vindt de minister.

Schepen van onderwijs Isaura Calsyn (Groen) van Eeklo riep via Facebook op om deel te nemen aan de actiedag van Youth for Climate. Calsyn vindt dat leerkrachten via zo’n uitstap kunnen opkomen voor de rechten van mens, dier en planeet. Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) vindt dat zo’n oproep niet door de beugel kan. Hij wil spijbelen voor het klimaat niet langer tolereren, ook al gaat het om een ‘uitstapje’.

Ik ben heel erg geschrokken van de reactie, maar ik sta nog steeds achter de oproep

Geen oproep tot spijbelgedrag

“Ik blijf achter mijn oproep staan”, klinkt het bij schepen Isaura Calsyn. “Het is geen oproep tot spijbelgedrag. Het is gewoon een oproep aan de scholen om iets rond klimaat te doen samen met de leerlingen. Ik wil op deze manier scholen laten weten dat ze het evenement kunnen aangrijpen om hun burgerschap wat aan te scherpen”, gaat ze verder. “Ik ben heel erg geschrokken van de reactie moet ik toegeven.”

Vrijheid van meningsuiting

“Ik begrijp de minister wel”, gaat Calsyn verder. “Ik snap dat hij verontwaardigd is, maar er zijn ook heel wat zaken uit de Vlaamse regering waar ik verontwaardigd over ben. De minister mag net zoals ikzelf en alle andere mensen een eigen mening hebben.”

kasto80

Meest gelezen