arie kievit

Loeiharde wind voorspeld, dus wordt zondag het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen gereden

Komende zondag wordt een loeiharde zuidwestenwind verwacht, met rukwinden tot 100 kilometer per uur. Daarom hebben ze in Nederland beslist om het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen te organiseren op de Stormvloedkering in de Oosterschelde. Fietsmasochisten die zich nog willen inschrijven, zijn eraan voor de moeite, want het ludieke evenement was al na enkele uren tijd uitverkocht.

“Hoe sterk is de eenzame fietser die kromgebogen over zijn stuur tegen de wind zichzelf een weg baant?”, zong de Nederlandse zanger Boudewijn De Groot in zijn klassieker “Jimmy”. Zondagmiddag zullen we zien wie de sterkste “Jimmy” van Nederland wordt, want dan wordt voor de 6e keer het Nederlands Kampioenschap Tegenwindfietsen georganiseerd.

“Het is een tijdrit over 8,5 kilometer over de Oosterscheldekering in Zeeland”, legt organisator Robrecht Stoekenbroek uit. De organisatie kondigde pas vandaag aan dat de wedstrijd zondag zal plaatsvinden.

We gaan pas fietsen als de windkracht boven de 7 beaufort ligt en als de wind haaks op de kering staat.

Organisator Robrecht Stoekenbroek

Sinds oktober staan de organisatoren paraat om het licht op groen te zetten en het NK te laten doorgaan. “We gaan pas fietsen als de windkracht boven de 7 beaufort ligt en als de wind haaks op de kering staat, zodat mensen echt volle bak fietsen.” Het NK Tijdrijden is oer-Hollands: de wedstrijd wordt niet gereden op koersfietsen, maar op gewone Nederlandse herenfietsen, zonder versnellingen en met een terugtraprem.

Een aantal uren na de aankondiging waren alle startbewijzen vandaag al uitverkocht. Zondag zullen 200 individuele fietsers en 25 ploegen van 4 deelnemers hun beste beentjes voorzetten om tegen de wind van noord naar zuid te fietsen op het meest indrukwekkende onderdeel van de Deltawerken, die Nederland tegen overstromingsrampen moeten beschermen. Er zou volgens de organisator ook een Belg ingeschreven zijn. 

(Lees verder onder de kaart.)

Gevaarlijk?

Is met keiharde wind op die stormkering fietsen niet gevaarlijk? “Het is gek genoeg een heel veilig evenement”, zegt de organisator al lachend. “Want door de hele harde wind fietsen de deelnemers echt stapvoets. Het ergste wat hen kan overkomen is dat ze door een harde windvlaag van hun fiets af vallen en er een geschaafde knie aan overhouden. 

“Maar als het echt te gevaarlijk zou worden, gelasten we het evenement af”, verzekert Stoekenbroek. Als de wind harder dan 10 beaufort begint te waaien, wordt de Oosterscheldekering voor alle verkeer afgesloten en kan de wedstrijd sowieso niet doorgaan.

Voor de eventuele kijklustigen die zondag naar Zeeland willen trekken als ramptoerist: het NK begint zondagmiddag om 10 uur en tegen 14.30 uur moet de laatste fietser over de eindstreep gereden zijn. Aanvankelijk zou de wedstrijd om 12 uur beginnen, maar dat is vervoegd omdat “de storm in de loop van de middag iets te onvoorspelbaar wordt”, laat de organisatie weten.

Meest gelezen