Opnieuw hyacint-stewards gezocht in Vlaamse Ardennen om de bloemen te beschermen

Het Agentschap voor Natuur en Bos zoekt opnieuw vrijwilligers om boshyacinten te beschermen. De hyacint-stewards moeten ervoor zorgen dat bezoekers de bloemen niet vertrappelen. Elk jaar komen liefhebbers de bloemen bewonderen in de bossen van de Vlaamse Ardennen, maar te vaak vertrappelen die vele bewonderaars de paars-blauwe bloemetjes. 

In de grotere bossen van de Vlaamse Ardennen bloeien vanaf midden maart vele boshyacinten. Die staan vooral in het Kluisbos, Muziekbos, Neigembos en Raspaillebos. "Het natuurwonder wordt elk jaar door zeer veel mensen bewonderd, maar jammer genoeg zijn er steeds enkelingen die geen oog hebben voor de natuurpracht. Ze vertrappelen de bloemen om toch maar een ideale foto te kunnen maken", zegt Xavier Coppens van het Agentschap voor Natuur en Bos.

Bezoekers vertrappelen de bloemen om toch maar de ideale foto te kunnen maken

Xavier Coppens, Agentschap voor Natuur en Bos

Nood aan stewards

Vorig jaar hielden vijf vrijwilligers in de Oost-Vlaamse bossen een oogje in het zeil. "We hopen ook dit jaar op minstens vijf vrijwilligers", zegt Coppens. Zo kan elke steward een bos voor zijn rekening nemen. "Het zou beter zijn als we meer vrijwilligers hebben, dan kunnen we met een beurtrol werken." De vrijwilligers krijgen een korte opleiding met boswachters, zo leren ze wat er mag en wat niet mag.

De stewards moeten mensen aanspreken die de regels met de voeten treden. "Bijvoorbeeld een fotoclub die aankomt en zich permitteert om dwars door de hyacinten de mooiste beelden te maken. Dan wordt er van de vrijwilligers verwacht dat ze die mensen aanspreken en vragen om op de paden te blijven en de bloemen niet te vertrappelen", zegt Xavier Coppens van het Agentschap voor Natuur en Bos. 

Geïnteresseerd?

De wilde hyacinten kunnen in bloei staan vanaf halfweg maart. Ze bloeien een maand, maar de eerste twee weken zijn ze het meest spectaculair. Inschrijven kan via www.natuurenbos.be.

kasto80

Meest gelezen