CLIFFORD LUCAS

Café in New York vraagt woekerprijs van 125 dollar voor bier uit Beersel, brouwer niet tevreden

In New York slaan ze munt uit Bzart Lambiek, een bier dat in de brouwerij Oud-Beersel wordt gebrouwen. Daar koop je een fles van 75 centiliter voor 125 dollar, of 113 euro. Hier koop je zo'n fles voor 14 euro. Dat meldt Het Laatste Nieuws. Brouwmeester Gert Christiaens vindt het ontzettend jammer dat zo'n onmenselijke prijs wordt gevraagd voor zijn bier. 

"Op deze manier leren minder mensen het bier kennen, en dat café haalt er misschien wel veel winst uit, maar ik verkoop wel minder flessen." Veel kan Gert er helaas niet aan veranderen. "Je kan je product verkopen, maar wat er daarna mee gebeurt, dat bepaal je zelf niet natuurlijk." De brouwer zal wel zijn bier aan iedereen, ook Amerikaanse handelaars, blijven verkopen: "Wij gaan andere mensen nu niet zonder ons bier zetten gewoon omdat er iemand woekerprijzen vraagt." 

Het is al vier, vijf jaar geleden dat wij nog bier naar Amerika hebben gestuurd 

Gert Christiaens, brouwmeester Oud-Beersel

Het is wel een speciaal bier, want het wordt gebrouwen volgens de "méthode traditionnelle" van de schuimwijnen. Die manier van brouwen wordt gecombineerd met de spontane gisting van lambiekbieren.

"Het is een lambiek die eerst een jaar gist op houten vaten, en dan wordt het op fles gezet met champagnegist. Na nog eens negen maanden gisten, draaien we de fles om en bevriezen we de hals, zodat de gist in een ijsblokje vanboven in de fles zit. Als je de fles opent, schiet het ijsblokje eruit en dan sluiten we de fles terug." Een lang proces dus, en de moeite waard om te proeven, maar niet aan de woekerprijzen die ze in New York vragen, aldus de brouwer.  

Meest gelezen