Poëziealbum op Hasseltse antiekbeurs geeft geheimen prijs

Dit weekend is er weer de antiekbeurs in Hasselt. En daar zijn vaak ook mooie verhalen te rapen. Marc Celie kocht er ooit een poëziealbum. Toen kon hij nog niet vermoeden dat het boekje het begin zou zijn van een vriendschap met iemand in Canada. 

"Het poëziealbum was oorspronkelijk van Greta Den Hertoch", begint Marc z'n verhaal. In de jaren 40 was het de gewoonte om naast tekeningen ook handtekeningen in een boekje te verzamelen van bekende sporters of acteurs.  Maar in het album van Greta staan de handtekeningen van de Canadese soldaten die gelegerd waren in het huis waar ze toen woonde.

Drie maanden en veel zoekwerk later was het bingo

"Een van de soldaten heeft de moeite gedaan om achteraf een bedankbrief te schrijven aan de familie", gaat Marc Celie verder. "Ik ben dan op zoek gegaan naar die zekere Stuart Meldrem, en drie maanden en veel zoekwerk later was het bingo! Uiteraard is hij zelf al overleden, maar zijn neef heeft intussen contact met me opgenomen. Hij komt binnenkort naar België en zal het album meenemen. Ik vind dat het naar Canada moet. Dat is de plek waar het thuishoort. 

Container

"Al die fotoalbums, brieven en poëziealbums die je op de antiekbeurs kan kopen, hebben ook iets triests", zegt Celie . Het is een leven dat daar te grabbel ligt. Ik wilde voorkomen dat dit album in een container zou belanden en daarom heb ik het gekocht." 

Topstukken

Op de antiekbeurs zijn er ook een aantal topstukken te koop.  Voor "De geldwisselaar" van Martinus van Reimerswaal hoopt de eigenaar 220.000 euro te krijgen. En een schatkist van 400 jaar oud zal niet over de toonbank gaan voor minder dan 8.500 euro. De antiekbeurs in Hasselt loopt van morgen tot en met maandag. 

Meest gelezen