Politie van Ronse schaft bodycams aan om interventies te filmen

De politie van Ronse gaat vanaf nu gebruik maken van bodycams. Dat zijn camera’s die op de borst van agenten gemonteerd zijn en interventies filmen. Het politiekorps heeft in totaal acht camera’s aangekocht.

De politie van Ronse heeft acht bodycams aangekocht die gebruikt zullen worden door agenten van de interventieploegen en door de recherche. Ronse volgt daarmee het voorbeeld van steden als Aalst en Gent. De camera’s op de borst filmen alles wat er gebeurt . Op die manier worden heel wat misverstanden vermeden. Ook aan het onthaal zal de politie gebruik maken van zulke camera’s.

De beelden zijn vooral belangrijk als er discussie ontstaat

Geen toestemming vragen

Agenten die een bodycam dragen, moeten de mensen verwittigen dat ze gefilmd worden, maar ze moeten geen toestemming vragen. “De beelden zijn vooral belangrijk als er discussie ontstaat”, legt korpschef Patrick Boel uit. “Een tijd geleden hebben we een klacht gehad waarbij ons racisme en gebruik van geweld werd verweten. We hebben dan een buurtonderzoek laten uitvoeren. Zo hebben we gelukkig beelden kunnen krijgen van omstaanders die alles gefilmd hadden. We hebben op die manier ontdekt dat het optreden van ons wel correct is verlopen.”

Als mensen weten dat ze gefilmd worden, heeft dat vaak een kalmerend effect

Ook in het buitenland

“Bodycams worden al een tiental jaar gebruikt in de Verenigde Staten”, gaat Patrick Boel verder. “Ook Nederland, Duitsland en Frankrijk gaan ons voor en daaruit blijkt dat het aantal geweldsincidenten tegen politiemensen afneemt, alsook het aantal klachten. Als mensen weten dat ze gefilmd worden, heeft dat vaak een kalmerend effect.”

Het invoeren van de bodycams staat los van de recente problemen met vuurwerk of het oprichten van een veiligheidscommissie in Ronse

kasto80

Meest gelezen