Videospeler inladen...

Premier Sophie Wilmès (MR) bij Congolese president Tshisekedi: "Positief naar de toekomst kijken zonder het verleden te vergeten"

Tijdens het eerste bezoek aan Congo van een Belgische premier sinds 2010 heeft premier Sophie Wilmès de speciale relatie benadrukt tussen de twee landen. Wilmès brengt een driedaags bezoek samen met de ministers Pieter De Crem en Alexander De Croo. De Belgische delegatie heeft aan de Congolese president en zijn regering gezegd dat er na juiste woorden ook juiste daden moeten komen. 

De Belgische delegatie is voor drie dagen in Congo. Naast premier Wilmès zijn ook minister Pieter De Crem van Binnenlandse Zaken (CD&V) en minister Alexander De Croo van Ontwikkelingssamenwerking (Open VLD) meegereisd. Beiden waren eerder al op bezoek geweest in Kinshasa. De diplomatieke samenwerking tussen België en Congo was de voorbije maanden stilaan hernomen, na jaren van wederzijds wantrouwen onder president Joseph Kabila.

"We hebben bij het bezoek van president Tshisekedi in september aan ons land beslist om onze relatie te versterken, en dit bezoek is daar de materialisatie van", zei de premier aan VRT NWS-buitenlandjournalist Stijn Vercruysse in Kinshasa. 

De premier had een persoonlijke ontmoeting met de Congolese president  in het presidentieel paleis in Kinshasa. Wilmès sprak de pers achteraf toe. "We hebben het gehad over ontwikkelingssamenwerking, de rechtsstaat, de mensenrechten en het zakenklimaat", zei de premier. Wilmès maakte duidelijk dat België een eerlijke en welwillende partner wil zijn. Ze wil positief naar de toekomst kijken, maar ook het verleden niet vergeten. Ze riep de president op om de beloftes van het voorbije jaar om te zetten: "Woorden zijn goed, acties zijn beter." (lees voort onder foto)

De delegatie had vanmorgen al een onderhoud gehad met leden van de Congolese regering. De Congolese premier Sylvestre Ilunga noemde het bezoek van de grote Belgische delegatie de "start van een nieuw tijdperk in de gezamenlijke geschiedenis van onze landen". Van haar kant benadrukte premier Wilmès de speciale plaats die Congo bekleedt in het Belgische buitenlands beleid. "We hebben de ambitieuze plannen gehoord van deze regering, een programma dat de hele bevolking ten goede moet komen", zei Wilmès. 

België is bereid de Congolezen in hun ambitieuze plannen bij te staan

Sophie Wilmès, Belgische premier

Werk aan de winkel

Maar er is nog veel werk aan de winkel. De premier verwees onder meer naar de geplande hervormingen rond mensenrechten, de verbetering van het leven van de burgers, het zakenklimaat en de beëindiging van het conflict in het oosten van het land. 

België heeft de ontwikkelingssamenwerking hervat. Maar ook minister De Croo vraagt meer inspanningen: "Je hebt een president en een regering die de juiste zaken zeggen en ambitieus zijn. Maar dit is het moment om over te gaan van de juiste woorden naar de juiste daden", zegt De Croo aan onze VRT NWS-ploeg. (lees voort onder foto voor het Schengenhuis in Kinshasa, de vertegenwoordiging van België, Nederland en Luxemburg) 

Regeringscrisis in de twee landen

De Congolese regering verkeert in zwaar weer. De partij van president Tshisekedi, de UDPS, regeert samen met de partij van zijn voorganger, Joseph Kabila. Die heeft de meeste zitjes in het parlement en de meeste provincies. Dat beperkt de manoeuvreerruimte van de president. Maar onze premier Wilmès vindt het belangrijk dat de machtsoverdracht vreedzaam is verlopen. "We weten uit ons eigen land dat coalitieregeringen niet altijd makkelijk zijn. "

De premier sprak zelf niet over een nieuw tijdperk, maar over "een eerste etappe van een lange, hervondensamenwerking". Dat ze zelf een regering in lopende zaken leidt, verhindert volgens haar niet om het terrein voor de volgende regering al voor te bereiden. 

De delegatie vliegt nu naar de zuidoostelijke stad Lubumbashi, om het Belgische Consulaat-Generaal te heropenen. Later dit jaar moeten nog meer stappen volgen. Voor eind maart staat een economische missie gepland. Met ruim 150 deelnemende bedrijven is die missie volzet. En eind juni vieren de Congolezen de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen