Videospeler inladen...

PS wil doorlichting van de taxshift "voor de vorming van nieuwe regering", N-VA: "Wil de PS wel die regering?"

De Franstalige socialisten van de PS willen dat er een grondige doorlichting komt van de taxshift van de regering-Michel "voor de vorming van een nieuwe regering van start gaat". Volgens de PS heeft die taxshift er namelijk mee toe geleid dat het begrotingstekort in 2020 zou oplopen tot ruim 12 miljard euro. De N-VA wijst de eis van de PS af. De vorming van de federale regering is er zo op dag 256 na de verkiezingen alweer niet makkelijker op geworden.

De taxshift (ingevoerd vanaf 2016) was een van de belangrijkste maatregelen van de vorige federale regering met N-VA, CD&V en de liberalen. De maatregel betekende een verlaging van de belastingen voor werknemers en ook de loonlasten voor de bedrijven gingen naar omlaag. Bedoeling was om de economie en de werkgelegenheid te stimuleren. Er kwamen de afgelopen jaren ook ruim 300.000 jobs bij. Maar die zijn lang niet allemaal te danken aan de taxshift, zeggen experts. En de taxshift heeft België met een openstaande rekening opgezadeld, stelt de PS.

Partijvoorzitter Paul Magnette neemt de woorden "bedrog" en "desastreus beleid" in de mond. "We hebben de laatste cijfers van het Planbureau gezien en die bevestigen wat wij altijd gezegd hebben: het was puur bedrog. De taxshift heeft meer dan 9 miljard euro gekost, maar was maar voor ongeveer de helft gefinancierd en was niet efficiënt. We hebben minder groei dan de andere landen van de eurozone, we hebben minder jobcreatie en daarbovenop is er een enorm begrotingstekort van ruim 12 miljard."

De kritiek van de Franstalige socialisten is niet nieuw. Magnette vraagt nu wel een audit van de taxshift en een "open discussie" als voorwaarde om te praten over en mee te stappen in een volgende regering. Een aantal elementen van de taxshift zou dan deels kunnen worden teruggedraaid. Denk aan de lagere sociale bijdragen voor de bedrijven: volgens de taxshift moeten die van 35 procent naar 25 procent gaan. Nu zitten we aan 28 à 29 procent, de laatste daling zou dan kunnen wegvallen.

Magnette denkt ook aan een vermogenswinstbelasting. "We willen in elk geval de werknemers, de patiënten en de gepensioneerden niet doen betalen voor het tekort. De sterke schouders en grote vermogens moeten een beetje meer betalen om het tekort te verminderen en de evenwichten van de sociale zekerheid te herstellen."

Met hun openlijke eis maken de Franstalige socialisten het sowieso extra moeilijk voor koninklijk opdrachthouder Koen Geens (CD&V) om een paars-gele regering (dus met de PS en N-VA samen) op poten te zetten. Eerder had N-VA-voorzitter Bart De Wever al duidelijk gemaakt dat de sociaal-economische maatregelen van de regering-Michel wat hem betreft niet kunnen worden teruggedraaid.

De PS is duidelijk zijn prijs aan het opdrijven om in een regering te stappen met N-VA. Een clash hangt in de lucht, ik beklaag koninklijk opdrachthouder Koen Geens

Wetstraatjournalist Johny Vansevenant

Beluister de analyse van Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees verder onder audiofragment:

De N-VA reageert dan ook afwijzend op wat de PS nu op tafel legt. "De verlaging van de lasten op arbeid heeft de laagste lonen gevoelig meer koopkracht bezorgd en bijgedragen aan een forse jobcreatie de voorbije jaren. Daarvoor is geen audit nodig. Het budgettair tekort is geen probleem van te weinig inkomsten, maar van een te lage werkzaamheidsgraad", klinkt het bij de Vlaams-nationalisten. "Als de PS voortdurend "non" zegt en dan nog eens een kroonjuweel van het Zweedse beleid zo manifest aanvalt, dan stel ik de vraag Wil de PS eigenlijk wel die regering?, formuleerde fractieleider Peter De Roover het in "Villa Politica".

Bij N-VA valt tegelijk te horen dat ze zich constructief en discreet willen opstellen bij de onderhandelingen over de regeringsvorming. En ook PS-voorzitter Magnette speelt de vermoorde onschuld. "Als wij samen tot de conclusie komen dat wij een groot akkoord moeten vormen om het evenwicht van de sociale zekerheid en van de staat te herstellen, kan dat een zeer positief signaal zijn om ernstig te beginnen te praten."

Bekijk de reactie van N-VA-fractieleider Peter De Roover in "Villa Politica" en lees verder onder video: 

Videospeler inladen...

Wat zeggen MR en CD&V?

Volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is de analyse van de PS over de taxshift "volledig fout". "We hebben de sociale zekerheid beter gefinancierd dan wanneer de taxshift er niet zou geweest zijn", aldus de voorzitter van de Franstalige liberalen. "We zouden ook eens alle publieke uitgaven  kunnen doorlichten. We denken bijvoorbeeld aan de subsidies die de PS uitdeelt aan Brusselse organisaties. Of dat men het gewicht van hun kabinetten eens bekijkt of een analyse maakt van allerlei instanties die de PS beheert in Wallonië en Brussel." 

Ook de Vlaamse christendemocraten CD&V verdedigen de taxshift. "De maatregelen waren sociaal rechtvaardig en ondernemingsvriendelijk", zei fractieleider Servais Verherstraeten in "Villa Politica". Al geeft Verherstraeten ook toe dat de taxshift inderdaad niet volledig gefinancierd was. "Dat heeft zijn consequenties voor de sociale zekerheid en de begroting. We moeten het gat in de begroting dichter rijden."

"Wij zullen dus hoe dan ook moeten besparen en dat moet evenwichtig en rechtvaardig gespreid worden. Maar het is een illusie om te denken dat het gat tegen het einde van de regeerperiode dicht zal zijn", aldus Verherstraeten. Zijn voorzitter Joachim Coens wil daarnaast ook praten over een belasting op multinationals. "Die ontsnappen soms aan rechtvaardige fiscaliteit. En dat is voor ons belangrijk."

Videospeler inladen...

Meest gelezen