Wie gaat straks met een MIA naar huis? Hogeschool PXL weet het al

PXL-Music, de muziekopleiding van Limburg, beweert al te weten wie vanavond met een MIA naar huis gaat. De MIA’s zijn Vlaamse muziekprijzen die jaarlijks door de VRT in samenwerking met VI.BE (de nieuwe naam van Poppunt) worden uitgereikt aan verschillende artiesten. Dit jaar zijn onder andere Niels Destadsbader, Zwangere Guy, Laura Tesoro, Regi en Dimitri Vegas & Like Mike genomineerd. 

Jonas Kiesekoms, research coördinator van de opleiding PXL Music bij de hogeschool, doet samen met een team onderzoek na verschillende cijfers bij de muzieksector. “Er zijn heel wat cijfers te vinden over muziek: hoe vaak artiesten op de radio komen, hoe vaak ze geliket worden op sociale media, hoeveel mensen naar hun concerten komen… Aan de hand van die cijfers maken wij voorspellingen”, zegt Jonas. “Het aantal 'plays' op radio en Spotify voorspellen het best wie vanavond een prijs wint.”

7 op 10 juist

Jonas en zijn team proberen al enkele jaren de uitslag van de MIA’s te voorspellen. Dit jaar delen ze hun voorspellingen ook echt met de wereld. “De afgelopen twee jaar waren grotendeels juist. De MIA’s zijn ook een soort populariteitswedstijd. We gaan voor zeven op tien juiste voorspellingen."

Limburgse kandidaten

 

Ook een aantal Limburgse artiesten zijn genomineerd voor een MIA. Dana Winner en Belle Perez bijvoorbeeld nemen het tegen mekaar op in de categorie "Vlaams Populair". Ibe is genomineerd voor "Doorbraak" en de muziek van Regi maakt kans op een prijs in de categorie "Dance". Volgens PXL is Dana Winner de enige Limburgse die een prijs mee naar huis neemt.

Hieronder zie je de voorspellingen:

Radio 2

Meest gelezen