Riemst laat inwoners en bezoekers proeven van Romeinse producten

De Via Belgica, de vroegere Romeinse weg door West-Europa, vormt de inspiratiebron om een aantal lekkernijen uit de Romeinse periode weer op de kaart te zetten in Riemst. Archeologen en lokale ondernemers hebben zich samen aan het denken gezet. 

De Via Belgica was een heirbaan van zowat 400 kilometer die van Boulogne-sur-Mer via Arras, Bavay, Tongeren, Heerlen naar Keulen liep. Het was een deel van een netwerk van wegen door het Romeinse rijk. Waar die precies lag in Zuid-Limburg is volgens archeologen moeilijk te achterhalen, maar hij vormt nu wel de inspiratiebron voor een leuk project.

Confituur van mispels

In Nederlands-Limburg promoten ze al langer streekproducten rond die weg, met veel bijval. En dus liet Riemst die kans niet voorbijgaan. Een bakker, een streekproductenzaak en een wijndomein doen alvast mee. Zo kunnen wandelaars en fietsers niet alleen een stukje van de vermeende weg afleggen. Ze kunnen ook proeven van brood, een Romeinse pannenkoek, wijn, confituur gemaakt van Romeinse vruchten zoals mispels. En het is nog maar het begin van het project. De provincie heeft ondertussen subsidies toegezegd om het verder te ontwikkelen.

Meest gelezen