uitgedroogd stuwmeer in Zambia (foto Rode Kruis Vlaanderen)

Rode Kruis Vlaanderen: "Sommige mensen in zuidelijk Afrika eten maar eens om de twee of drie dagen"

Zuidelijk Afrika wordt getroffen door voedselschaarste en honger. Volgens het Rode Kruis Vlaanderen worden 11 miljoen mensenlevens bedreigd. 41 miljoen mensen lijden honger, zegt de hulporganisatie. Ze doet een oproep voor financiële middelen om de plaatselijke boeren te helpen. 

Aanhoudende droogte, te karige regenseizoenen, verwoestende cyclonen... Die weerfenomen liggen volgens het Rode Kruis aan de basis van de zware voedselschaarste die heel zuidelijk Afrika treft. Eerder hadden ook al de Verenigde Naties gewaarschuwd dat 45 miljoen mensen in die regio gevaar lopen. 

Twee medewerkers van het Rode Kruis Vlaanderen zijn de voorbije dagen in Lesotho, een staat midden in Zuid-Afrika, de schade en menselijke gevolgen gaan opmeten. "Het is pijnlijk om te zien", vertelt regioverantwoordelijke Emma Achten aan VRTNWS. "De akkers liggen er verschraald bij. De maïsplantjes, die rond deze tijd al op knie- of beenhoogte zouden moeten staan, zijn nauwelijks enkele (tientallen) centimeters gegroeid. Bovendien is ook de vorige oogst mislukt.  

Sommige mensen kunnen maar om de twee of drie dagen eten.  Of ze laten hun kinderen thuis van school om het gezin te kunnen blijven onderhouden. 

Emma Achten, Rode Kruis Vlaanderen

Humanitaire ramp vermijden

Het Rode Kruis Vlaanderen doet een oproep tot financiële hulp. Zo wil de hulporganisatie naar eigen zeggen een humanitaire ramp vermijden. "De langetermijneffecten van ondervoeding kunnen desastreus zijn", zegt Emma Achten.

Met het geld wil het Rode Kruis cash uitdelen aan de plaatselijke bevolking. Daarmee mag die zelf bepalen wat ze op de plaatselijke markten koopt. Daarnaast wil het Rode kruis via lokale partners in onder meer Malawi, Mozambique, Lesotho en Zimbabwe, zaden, planten en landbouwmateriaal verdelen. 

De vraag is of de plaatselijke landen en de Afrikaanse Unie wel voldoende maatregelen hebben genomen om de oorzaken aan te pakken in plaats van de symptomen te bestrijden? "Er is de voorbije jaren zeker al veel meer gedaan om de bevolking van deze landen resistenter te maken", zegt Emma Achten. "Maar het kan nog altijd beter."  

Meest gelezen