Belga

Ronse wil kraamafdeling van AZ Glorieux niet sluiten

Volgens het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg zouden 17 materniteiten in Vlaanderen moeten sluiten, maar dat laat Ronse niet zomaar gebeuren. De Oost-Vlaamse stad wil haar materniteit in het AZ Glorieux houden en gaat een brief schrijven naar minister Maggie De Block (Open VLD).

Voor 17 Vlaamse materniteiten is de toekomst onzeker, want federaal minister De Block onderzoekt of ze gesloten kunnen worden. Een van die materniteiten is die van het AZ Glorieuz in Ronse, en daar is de lokale politiek niet mee gezind. 

Eugénie Carrez (CD&V) bracht het onderwerp ter tafel op de gemeenteraad. "Een sluiting dient enkel om te besparen en houdt geen rekening met de noden van jonge ouders en hun familie. Het klopt dat de middelen beperkt zijn, maar we moeten nabije basiszorg behouden."

"Wanneer je water breekt, moet je zo snel mogelijk in een ziekenhuis terecht kunnen", vulde Koen Haelters (SP.A) aan.

Sneeuwbaleffect

Carrez: "Bovendien zijn veel andere diensten binnen het ziekenhuis van Ronse afhankelijk van de materniteit. Een sneeuwbaleffect is dus niet uitgesloten, waardoor de hele nabije basiszorg in het gedrang komt." 

Tom Deputter (Open VLD) verdedigde partijgenoot De Block deels: "Er is nog niets beslist, het gaat om een voorstel. Er wordt te hard geschoten op de minister." Maar ook de liberalen zullen zich mee verzetten tegen de sluiting. 

Alle partijen zullen nu samen een brief opstellen, gericht naar minister De Block. 

kasto80

Meest gelezen