De verloofden: Edoardo Mozzi en prinses Beatrice.

Royals: hoe seksschandaal van vader Andrew huwelijk van prinses Beatrice overschaduwt, ze houdt het "bescheiden"

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Na weken van speculaties is de trouwlocatie en -datum van de Britse prinses Beatrice bekendgemaakt. Ronnie Russell, die prinses Anne van een ontvoering redde, zet na 46 jaar zijn koninklijke medaille voor moed te koop. Madonna vindt Canada maar "saai" voor prins Harry en Meghan Markle. Het Zweedse prinsesje Estelle krijgt een stichting naar zich vernoemd en de Oranjes - of toch enkelen onder hen - hebben nieuwe officiële portretten.

De volgende royal wedding

De Britse prinses Beatrice zal op vrijdag 29 mei trouwen met de Italiaanse vastgoedmakelaar Edoardo "Edo" Mapelli Mozzi. Het huwelijk wordt voltrokken in de kapel van St James’s Palace in Londen, gevolgd door een besloten receptie in de tuinen van Buckingham Palace. De locatie van een eventueel avondfeest en andere details zijn (voorlopig) niet bekend.

Beatrice van York (31) is de oudste dochter van de gescheiden prins Andrew en Sarah Ferguson, ze is negende in lijn voor de troon. In tegenstelling tot zus Eugenie vindt het huwelijk niet plaats in St George's Chapel in Windsor. Bij Eugenie registreerde de pers werkelijk alles: de komst van alle bekende gasten, een fiere prins Andrew die zijn dochter weggeeft aan het altaar, het kersverse echtpaar dat zoent op de trappen van de kapel en de prinses die met haar man door de straten rijdt in een koets om met de menigte te vieren.

Bij Edo en Beatrice wordt het dus iets bescheidener gehouden. Lees: vooral onttrokken aan het oog van het grote publiek. Het koppel kiest de kapel van St James's Palace - waar ook koningin Victoria met prins Albert in 1840 trouwde - voor de "intieme sfeer" die ze uitstraalt. Ook de kinderen van prins William en Kate Middleton werden er gedoopt. Toen mochten de media enkel foto's nemen van de komst van de families, in de kapel was niemand toegelaten.

(lees voort onder de foto's)

Eén van de speelse verlovingsfoto's van Edo en Beatrice vorig jaar.
De intieme kapel van St James's Palace.
2018 Getty Images

De Yorks liggen zwaar onder vuur, omdat prins Andrew verwikkeld zit in het seksschandaal rond wijlen miljardair Jeffrey Epstein. Andrew legde in november zijn publieke functies neer na een tenenkrullend interview aan de Britse openbare omroep BBC waarin hij geen afstand nam van zijn vriend Epstein en zijn uitleg neerbuigend overkwam. 

Zowel de openbare omroep BBC als het commerciële ITV zullen de royal wedding van Beatrice niet live uitzenden op tv. Beide zenders zullen er gewoon verslag over uitbrengen. Het huwelijk van Eugenie eind 2018 was wél te volgen op tv, hoewel Eugenie in theorie slechts een "gewone burger" is. Net als Beatrice voert ze officieel geen taken uit voor haar grootmoeder, de Queen.   

Redder van prinses Anne verkoopt medaille

De George medal die een zekere Ronnie Russell kreeg voor moed wordt verkocht. Niets bijzonders ware het niet dat Russell de man was die de Britse prinses Anne hielp toen zij en haar entourage werden beschoten in een poging tot ontvoering in 1974. Russell - een bokser - reed toevallig voorbij, zag het incident in hartje Londen gebeuren, aarzelde niet en mepte met twee slagen de ontvoerder de grond op.  

(lees voort onder de foto's)

De mislukte ontvoering waarbij de koninklijke Rolls-Royce klem werd gereden.
2007 Getty Images
Een van de gewonden toen wordt naar het ziekenhuis gebracht.
AP1974

De jonge prinses bleef koelbloedig en waarschuwde Russell zelfs zich niet te moeien, louter om hem te beschermen. "Wees niet gek. Ga weg", had de prinses naar Russell geroepen. Hoewel de ontvoerder een wapen had, ging Russell pal op hem af. Een eerste vuistslag was niet doeltreffend genoeg: de ontvoerder slaagde erin nog een agent te verwonden. Een tweede klap op de achterkant van zijn hoofd schakelde hem definitief uit. Russell kon ternauwernood een kogel ontwijken. In totaal vielen vier gewonden: Annes chauffeur, haar lijfwacht, een agent en een journalist die in de buurt was. 

Russell is intussen 72 jaar en had al die jaren beloofd zijn ereteken niet te verkopen. Maar de man heeft enkele beroertes achter de rug en wil een appeltje voor de dorst. De zilveren medaille zou naar schatting tot 23.500 euro kunnen opbrengen. Toen de Queen het ereteken aan Russell schonk, zei ze: "De medaille is van de Queen, maar ik wil u bedanken als moeder van Anne." De Britse koningin zou daarnaast ook uit eigen zak Russells woning hebben afbetaald. 

Foto: replica's.

"Canada is zó saai"

Die andere Queen, namelijk de Queen of Pop, heeft ook een mening over het vertrek van de Britse prins Harry en zijn gezin naar Canada. Zangeres Madonna snapt niet waarom Harry en Meghan Markle hebben gekozen voor Canada want "het is daar zo saai".

In een video op sociale media wil ze gerust haar appartement in Central Park West verhuren aan Harry. "Twee slaapkamers, en het heeft het beste uitzicht op Manhattan met een geweldig balkon", prijst Madonna haar stulpje aan. Waarbij ze laat vallen dat Buckingham Palace qua zicht niet kan tippen aan Central Park West. 

Op sociale media regent het reacties van Canadezen die zich beledigd voelen. En op haar beurt ontvangt Madonna ook enkele sneren. "Canada is even saai als jouw laatste vier albums", klinkt het. Of: "En dat uit de mond van iemand die verhuisde naar Engeland?" Madonna woonde inderdaad tien jaar in Londen, in 2018 maakte ze de oversteek naar Lissabon (Portugal) voor zoon David die professioneel voetballer wil worden.

Voor Harry en Meghan zou Central Park West geen evidente keuze zijn. Het koppel zoekt de rust op om een vrij normaal leven te kunnen leiden. In het hippe en luxueuze district in New York wonen (of woonden) heel wat beroemdheden, zoals Sting, Denzel Washington en Steven Spielberg, en financiële toplui van Wall Street. Ideaal voor fotografen van de populaire bladen, maar vastgoedmakelaars benadrukken er de zogenoemde "paparazzivrije zones". Met andere woorden: torenhoge flatgebouwen die gelden als "forten voor de rijken".  

De Prinses Estelle Cultuurstichting

Ze is 7 jaar en krijgt al een stichting naar zich vernoemd: de Prinsessan Estelles Kulturstiftelse of de Prinses Estelle Cultuurstichting. De gloednieuwe koninklijke stichting moet in Zweden verschillende culturele initiatieven aanmoedigen. Het is een idee van kroonprinses Victoria en prins Daniel. Zij zetten er hun schouders onder. Daniel neemt plaats in het bestuur. 

De focus van de stichting ligt in de eerste plaats op het voortzetten van de jaarlijkse sculptuurtentoonstelling op het eiland Djurgården in Stockholm (waar onder meer het Abba-museum een trekpleister is). De expo wil toegankelijk zijn voor een breed publiek - geen voorkennis nodig - en is gratis.  Het beeldhouwproject ontstond toen Victoria en Daniel beschermpaar waren van Umeå, de Zweedse Culturele Hoofdstad van Europa in 2014. De Prinses Estelle Cultuurstichting zal gefinancierd worden met giften.

Prinses Estelle met haar broer Oscar.
Linda Broström, The Royal Court of Sweden

Nieuwe foto's van de Oranjes (met baard)

De koninklijke familie in Nederland heeft een reeks nieuwe portretfoto's vrijgegeven. Die zijn vorige maand gemaakt in het paleis op de Dam, in de binnenstad van Amsterdam. Naast koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn er ook foto's van professor Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet. Margriet is de zus van oud-koningin Beatrix en Van Vollenhoven is de man van Margriet.

Willem-Alexander poseert eens officieel met baard. Van de koningskinderen en prinses Beatrix zijn er geen nieuwe foto's. De laatste kiekjes van de drie dochters dateren van vorig jaar, die van Beatrix van 2017. "Deze volstaan nog", legt de Rijksvoorlichtingsdienst uit. Van prins Constantijn, broer van Willem-Alexander, en zijn vrouw Laurentien volgen later portretten.

Meest gelezen