Copyright 2016, Santiago Iiguez, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Tandartswachtposten pieken in Limburg: "Ga jaarlijks naar je huistandarts, die zal je ook helpen in geval van nood"

Het is moeilijk om snel een afspraak te maken bij de tandarts als je plots tandpijn hebt. Dat is ook in Limburg voelbaar.  Daarom trekken we vaak naar de wachtpost. Het probleem is het grootste als je geen vaste tandarts hebt of niet elk jaar op controle gaat.

Patiënten zonder een vaste tandarts of patiënten die niet elk jaar op controle gaan, trekken vaak naar de wachtpost omdat ze er sneller geholpen kunnen worden. Er zijn 7 wachtdiensten in Limburg. Limburgers zijn kampioen in het gebruiken van de wachtdiensten. Maar dat is eigenlijk niet de juiste weg, volgens Stefaan Hanson van het Verbond der Vlaamse Tandartsen. "Je krijgt er geen volledige verzorging en alleen de acute pijn wordt behandeld", zegt hij. "In veel gevallen is dat maar een zeer voorlopige oplossing. Eigenlijk moet je nadien nog naar je eigen tandarts."

Het beste is dus regelmatig naar je eigen tandarts te gaan. "De boodschap is: ga jaarlijks naar je huistandarts, dan heb je er een goede relatie mee en zal die je ook helpen in geval van nood."

Vooral tandartsentekort in Noord-Limburg

Zeker in Noord-Limburg en aan de Maaskant is het probleem groot omdat tandartsen de grens overtrekken naar Nederland, om daar deeltijds te gaan werken. De werkuren zijn daar beter, zegt Stefaan Hanson: "De laatste afspraak is er om 16.30 uur, nadien hebben de tandartsen nog een familieleven. Bij ons kan je nog tot 20 uur terecht bij een tandarts."

Meest gelezen