Radio 2

Traditie van gasballonnen in gevaar op ballonfestival Sint-Niklaas: "We zoeken alternatieven" 

De stad Sint-Niklaas onderzoekt hoe ze de traditie van gasballonnen op de jaarlijkse Vredefeesten in ere kan herstellen. Want de ballonnen met heliumgas opblazen wordt te duur. Het gevaarlijkere en goedkopere waterstofgas is een optie. "Voor dezelfde prijs van een heliumballon, laten we acht ballonnen met waterstofgas op", vertelt organisator Roy Sax.

De Vredefeesten is een evenement voor luchtballonnen in Sint-Niklaas in Oost-Vlaanderen, ter nagedachtenis van de bevrijding van de stad na de Tweede Wereldoorlog in september 1944. De eerste editie van het ballonfestival vond plaats in 1948. Vandaag hoort het festival bij de grootste ter wereld, maar de organisatie staat onder druk omdat heliumgas onbetaalbaar is geworden.

We zijn nog het enige ballonfestival met gasballonnen. Maar het dreigt te verdwijnen.
Roy Sax, organisator Vredefeesten

"De eerste editie is gestart met gasballonnen. Pas begin jaren 60 zijn daar warmeluchtballonnen bijgekomen. Door de zeldzaamheid en de prijs van heliumgas zien we de laatste jaren het aantal gasballonnen afnemen. Vorig jaar was er maar eentje", vertelt organisator Roy Sax bij Radio 2 Oost-Vlaanderen. 

Authenticiteit festival herstellen

De Vredefeesten zijn groot geworden met de gasballonnen. Het is ook het enige ballonfestival in ons land waar nog gasballonnen opstijgen. "Maar de traditie dreigt verloren te gaan, ook omdat het heliumgas dat we gebruiken vooral in de medische sector nodig is", aldus Sax. 

Er zijn weinig producenten en het gas wordt elk jaar zeldzamer. "Het is dus onverantwoord om voor een pleziervaartje dat dure helium te gaan gebruiken." Daarom wil de stad Sint-Niklaas nu onderzoeken of overstappen naar waterstofgas een oplossing is.

Lees voort onder de foto.

Meer gasballonnen in de lucht

Mocht de organisatie de toelating krijgen om waterstofgas te gebruiken, zou dat voordeliger zijn. "Ik verwacht dat de kostprijs van heliumgas de komende tijd zal verdubbelen. Als we dan nog één heliumballon in de lucht krijgen zal het veel zijn. Voor de prijs van een heliumballon, laten we er acht met waterstofgas op", legt Sax uit. 

In de beginjaren van de Vredefeesten werd waterstofgas ook al gebruikt. Een studie gaat na of het festival naar die traditie kan terugkeren. 

Er zal een rookverbod moeten komen als we waterstofgas gaan gebruiken
Roy Sax, organisator Vredefeesten

Waterstofgas: goedkoper, maar gevaarlijker

Het gebruik van waterstofgas is niet zonder gevaar. Het gas is licht ontvlambaar, terwijl helium dat niet is. Maar er is nog een obstakel voor de organisatie: "Eind 70 voerde de toenmalige burgemeester van Sint-Niklaas een verbod in op het gebruik ervan. Er was toen een grote ramp met een gevaarlijk gas in Spanje waarbij meer dan 200 mensen om het leven kwamen. De burgemeester dacht toen verkeerdelijk dat waterstofgas extreem gevaarlijk was."

De focus van de studie zal over de veiligheid van het gas gaan. "Als we dat gas gebruiken, zal er sowieso een rookverbod moeten komen." De studie zal tegen de zomer rond zijn.

kasto80

Meest gelezen