Jonas Roosens

Universiteit Antwerpen laat examen nietig verklaren na klachten van studenten

Aan de Universiteit Antwerpen is een examen van de afgelopen examenperiode nietig verklaard. Die uitzonderlijke beslissing viel nadat studenten hadden geklaagd dat het examen zowel inhoudelijk als vormelijk niet overeenkwam met de vakomschrijving.

Enkele studenten uit de eerste master in de revalidatiewetenschappen en de kinesitherapie klopten na afloop van het examen voor het vak “physiotherapy in mental health care and society” aan bij de ombudsman van de unief. 

“Het vak bereidt de kinesisten in spe erop voor om later met heel diverse patiënten om te gaan”, legt  Peter De Meyer, woordvoerder van de Universiteit Antwerpen, uit in het Radio 1-programma “De wereld vandaag”. Concreet moet het de studenten voorbereiden om in hun praktijk later om te gaan met mensen met een mentale handicap, kleine kinderen, ouderen.

Multiple choice

Bij het examen van dit vak liep het kennelijk mis. Het examen kwam namelijk niet overeen met wat er online in de vakomschrijving staat. Daarin stond dat het examen zou bestaan uit een combinatie van multiple choice-vragen en open vragen.

“De studenten waren heel verrast dat er op het examen alleen maar multiple choice-vragen waren. En die vragen dekten inhoudelijk ook de leerstof niet helemaal”, licht UA-woordvoerder De Meyer toe. “Het was dan ook niet onlogisch dat er meteen na het examen klachten zijn gekomen van studenten.”

Nieuw examen

Daarom kwam de examencommissie van de opleiding samen. Die besliste om het examen nietig te verklaren. Dit betekent echter niet dat de studenten geen examen meer moeten afleggen voor het vak. Er komt wel degelijk een nieuw examen. 

De universiteit wilde dat het liefst nu organiseren, maar doordat er al een aantal studenten voor stage in het buitenland zitten, is beslist om het nieuwe examen te organiseren tijdens de zittijd in juni.

Volgens de woordvoerder is het erg uitzonderlijk dat een examen nietig wordt verklaard. De betrokken docent, die het vak voor de eerste keer gaf, krijgt geen sanctie. Wel zullen een aantal experten het nieuwe examen laten nakijken voor het afgenomen wordt.

Beluister hier het gesprek met de woordvoerder van de universiteit in "De wereld vandaag" op Radio 1:

Meest gelezen