Alexander Dumarey

Vader krijgt 18 jaar cel voor gruwelijke mishandeling van kinderen en vrouwen

In Brussel is een man van 35 uit Vilvoorde veroordeeld tot 18 jaar cel voor de onmenselijke behandeling van zijn 2 dochters en verschillende vrouwen. Daarbovenop werd hij ontzet uit zijn rechten. Volgens de rechtbank lijdt het geen twijfel dat de kinderen al die tijd de waarheid hebben verteld. De man stond ook terecht voor de verkrachting van zijn kinderen, maar daarvoor werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen. 

De mishandelingen die de kinderen maar liefst 15 jaar lang hebben moeten ondergaan zijn eindeloos en lezen als het script van een horrorfilm. Zijn twee dochters werden opgesloten in donkere kelders, naakt gehandboeid aan de trap, geslagen met een zweep en beschoten met ijzeren dartspijlen en een BB-gun.

De vader plaatste op een gegeven moment ook camera's in de slaapkamers van de meisjes en in de badkamer. Zijn ex-partners spraken over voortdurende controle. Het ging zelfs zo ver dat de kinderen toestemming aan hem moesten vragen om iets te mogen drinken of om naar het toilet te gaan. De meisjes moesten vaak urenlang blijven stilliggen in de zetel en ook de voeten van de vader masseren. 

Hakenkruis

De man onderwierp zijn partners aan gelijkaardige gruwelijkheden. Hij maakte er namelijk de gewoonte van om jonge, kwetsbare vrouwen uit te kiezen, die hij vervolgens isoleerde van hun omgeving.

Zo stelde hij zijn zwangere vriendin tegen een muur op waarna hij minutenlang op haar buik bokste. Op die manier hoopte hij dat de ongeboren baby zou sterven. Daarnaast had de vrouw verschillende brandwonden op haar armen en benen. Ze werd soms vastgemaakt aan het bed en de trap. Als ze durfde te schreeuwen, kreeg ze extra slaag. Bij een andere partner kerfde hij zelfs een hakenkruis in haar lichaam en vulde de wonden vervolgens met inkt. Haar hond werd voor haar ogen opgehangen omdat hij bleef blaffen. 

Gekneusde ribben? Dat kwam door een val tegen de deur

Vader

De man ontkende dat hij ook maar iets te maken had met de mishandelingen. Voor elke aanklacht had hij dan ook een excuus klaar.

"Ik ben streng maar rechtvaardig."

"Mijn dochter moest de krant overschrijven? Ze schreef op de duur graag straf."

"Gekneusde ribben? Dat kwam door een val tegen de deur."

De tatoeages kwamen er dan weer zogezegd op vraag van de vrouw. Zelfs een test met de leugendetector heeft hij doorstaan.

18 jaar cel

Maar de rechtbank hechtte uiteindelijk maar weinig geloof aan de verklaringen van de man en veroordeelde hem tot 18 jaar cel voor de onmenselijke behandeling van de vrouwen en kinderen. Daarbovenop werd hij ontzet uit zijn rechten. De man stond ook terecht voor verkrachting van de kinderen, maar hiervoor werd hij vrijgesproken wegens gebrek aan bewijzen.

De rechter beschreef zijn persoonlijkheid als antisociaal. Hij zou ook een gebrek aan zelfinzicht hebben. "Gedurende meer dan anderhalf decennium heeft hij systematisch vrouwen onderworpen aan geweld en agressie. Zelfs huisdieren en zijn eigen kinderen spaarde hij niet", klonk het in de rechtszaal.

Jasmien Foré, de advocate van de kinderen reageert blij op de uitspraak: "Hier hebben we lang naartoe gewerkt. Het dossier is bij de jeugdrechtbank gekend sinds 2013, maar de meisjes hebben heel lang niets gezegd waardoor we niet wisten hoe erg de situatie was. We zijn blij dat het nu afgesloten kan worden. Voor de meisjes was het zeer belangrijk dat de rechter uitdrukkelijk zei dat hij hen geloofde."

Ook de advocate van de moeder, Chantal Van den Bosch, sluit zich hierbij aan: " Ik ben al meer dan 30 jaar bezig en dit is het zwaarste dossier van onmenselijke behandeling dat ik heb gezien. Ik ben dus zeer gelukkig met de strafmaat, maar ook met de motivatie van de uitspraak."

Voor de meisjes was het zeer belangrijk dat de rechter uitdrukkelijk zei dat hij hen geloofde
Jasmien Foré, advocate van de dochters

"Aan de andere kant werden de zedenfeiten uiteindelijk niet bewezen verklaard, maar de rechter zei wel dat de verklaringen van de meisjes geloofwaardig zijn. Het probleem is dat er geen jurdisch bewijsmateriaal voorhanden was. Bij de andere feiten was dat wel het geval", verduidelijkt Foré. 

"Het CLB heeft wél goed gewerkt"

Tijdens het proces werden er ook vraagtekens geplaatst bij de werking van het CLB, het Centrum voor Leerlingenbegeleiding. Twee centra werden ingeschakeld en geconfronteerd met foto's van zweepslagen die de meisjes hadden gekregen. Ze werden doorverwezen naar het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling, waar een begeleiding werd opgestart, die mislukte. Uit het dossier bleek dat het CLB nooit de politie had ingeschakeld, waardoor het misbruik en het geweld konden blijven aanslepen. 

“Reeds in 2012 waren er verslagen bij het CLB”, sprak procureur des Konings Ine Van Wymersch in haar vordering. “Maar het duurde tot 2017 tot de kinderen au sérieux werden genomen. Ik kan alleen maar vaststellen dat het beroepsgeheim en de vertrouwensrelatie tussen hulpverlener en cliënt steeds belangrijker zijn gebleken dan de meisjes effectief bescherming bieden. Wat doet dit met het vertrouwen van deze kinderen in volwassenen en de hulpverlening?”

Wat doet dit met het vertrouwen van deze kinderen in volwassenen en de hulpverlening?
Ine Van Wymersch, procureur des Konings

Het Vrij CLB Netwerk betwist dat het de mishandeling nooit aan de politie zou hebben gesignaleerd: "Het zijn ernstige beschuldigingen die niet alleen feitelijk onjuist zijn, maar daarmee ook de integriteit van de CLB's in vraag stellen", zegt algemeen directeur Stefan Grielens.

"Het CLB betrok in 2012 de politie. Zowel voor leerlingen als voor CLB'ers en andere hulpverleners met beroepsgeheim is dit een regelrechte kaakslag, die dan nog afkomstig is van een orgaan dat net met ons samen moet werken om dergelijke situaties niet te laten aanslepen."

Advocate Jasmien Foré sluit zich ook aan bij dat standpunt: "Het CLB is gebonden aan het beroepsgeheim, maar het is niet zo dat er géén stappen ondernomen werden. De oma van de kinderen werd uitgenodigd en toen bleek dat het ernstig was, zijn ze naar het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling gestapt. Het dossier is uiteindelijk ook op gang gebracht door het CLB en het heeft dus wél zijn werk gedaan."

Meest gelezen