Veel OCMW-klanten kijken meer uit naar de babbel met de poetshulp dan naar een schoonmaakbeurt

In het OntmoetingsCentrum van Tielen bij Kasterlee heeft het poetspersoneel van het OCMW een studiedag gehad rond het thema eenzaamheid. De lokale besturen in de Kempen willen de poetshulpen naast schoonmaken ook laten signaleren als mensen geïsoleerd raken of extra zorg nodig hebben. 

De poetsploegen van de OCMW’s waren lange tijd een evidentie in elke gemeente. Toen de Vlaamse overheid het belang van deze opdracht in vraag stelde en zich afvroeg of die taken niet gedaan konden worden door dienstenchequebedrijven zijn de Kempense lokale besturen beginnen nadenken over een zinvollere invulling.  Ze zien de poetsactiviteiten van het OCMW nu als laagdrempelige instap voor verdere hulpverlening. 

Een openbare poetsdienst heeft geen meerwaarde als die alleen maar doet wat een dienstenchequebedrijf doet. OCMW-personeel kan ook eenzaamheid wegnemen en problemen detecteren.

Poetshulpen die problemen of noden opmerken, kunnen dat melden bij hun verantwoordelijke. "Op die manier kan een dienst warme maaltijden of gezinszorg opstarten", legt Gil Peeters van Thuiszorg Kempen uit. "Het is ook mogelijk dat een poetshulp merkt dat er op termijn een assistentiewoning moet gezocht worden voor een cliënt."

Veel mensen eenzaam

Eenzaamheid is blijkbaar nog altijd een taboe, mensen praten er niet graag over. Uit een onderzoek op vraag van Thuiszorg Kempen blijkt dat meer dan de helft van de OCMW-klanten zich eenzaam voelt. Eén op drie mensen heeft ook een te klein sociaal netwerk waardoor ze niet voldoende mensen in hun omgeving hebben om hen te helpen.

De babbel met de poetshulp vinden de meeste cliënten het allerbelangrijkste en dat is precies wat onze poetshulpen graag extra willen aanbieden.

Meest gelezen