Copyright 2013, Gza Blint Ujvrosi, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Elke dag 13 ongevallen met gewonden omdat we voorrangsregels niet goed genoeg kennen

Elke dag gebeuren in ons land dertien ongevallen met gewonden waarbij iemand de voorrangsregels niet respecteert. Dat blijkt uit cijfers van het verkeersinstituut Vias, waarover Het Nieuwsblad bericht. In 2018 vielen op die manier 49 doden. 

Eerst en vooral: het niet verlenen van voorrang is vaak maar één van de oorzaken van een ongeval. Vaak spelen er ook andere factoren een rol. Denk aan afgeleid zijn door de smartphone, dronken achter het stuur zitten of te snel rijden. 

In 2018 waren er in totaal 4.661 ongevallen waarbij onder meer de voorrangsregels een rol speelden, zo blijkt uit de laatste cijfers van Vias. Dat zijn er bijna 13 per dag. In totaal vielen daarbij meer dan 6.000 gewonden en 49 doden. 

"De kennis van de essentiële voorrangsregels is niet optimaal, zowel bij automobilisten als bij kwetsbare weggebruikers, zoals voetgangers en fietsers", zegt Vias-woordvoerder Stef Willems. "Zo denken veel weggebruikers nog steeds dat een bestuurder de voorrang van rechts verliest zodra die persoon gestopt is. Die regel is nochtans al sinds 2007 geschrapt. En ook de voorrangsregels van kwetsbare weggebruikers aan zebrapaden of aan oversteekplaatsen van fietsers zijn niet goed genoeg gekend."

De meeste ongevallen waarbij de voorrangsregels een rol speelden, gebeuren trouwens tussen een auto en een fiets. Uit de cijfers kan niet worden geconcludeerd wie in de fout is gegaan. 

Volgens verkeersdeskundige Tom Brijs (UHasselt) ligt het probleem niet enkel bij de bestuurder. "Het gaat om een gedeelde verantwoordelijkheid. Er is inderdaad te weinig kennis van de regels. Maar ook de wegbeheerder speelt hier een belangrijke rol. Bij elk kruispunt moet de situatie zo duidelijk mogelijk zijn, en dat is niet altijd het geval. Een vergissing maken moet bijna onmogelijk zijn. Elk ongeval blijft er één te veel. 

Meest gelezen