Videospeler inladen...

VS-president Donald Trump over vrijspraak in impeachmentproces: "We zijn door de hel gegaan"

"We zijn door de hel gegaan, oneerlijk, ik heb niets verkeerds gedaan." Dit heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd in een toespraak in het Witte Huis tegenover getrouwen over zijn vrijspraak door de Senaat in het impeachmentproces tegen hem.

Het Amerikaanse staatshoofd had onder andere regeringsleden, hooggeplaatste Republikeinen zoals meerderheidsfractieleider Mitch McConnell en zijn advocaten uitgenodigd om zijn vrijspraak in het impeachmentproces te bejubelen. Hij veroordeelde het proces opnieuw in krachtige bewoordingen zoals een "heksenjacht".

"Wij zijn door de hel gegaan, oneerlijk, ik heb niets verkeerds gedaan, toch niet doelbewust", zei de Republikeinse president. De impeachmentprocedure tegen hem was "boosaardig, corrupt." Of: "Het waren (lieden die) lekken en leugenaars. Dit mag een andere president nooit meer gebeuren", herhaalde Trump nog eens. Eraan toevoegend dat een andere president dit wellicht nooit zou hebben aanvaard.

Trump herinnerde ook aan de "oorlog" die hij had gevoerd vanaf het begin dat hij aantrad als president in januari 2017 en sprak uitdrukkelijke woorden van lof uit voor mensen die aan zijn "overwinning" hebben bijgedragen.

"Trump heeft voordeel bij polarisatie"

President Trump heeft dus duidelijk geen zin in verzoening met de Democraten na zijn vrijspraak in de Senaat en dat verbaast Bart Kerremans, professor Internationale Studies van de KU Leuven, niet. 

Trump zal de polarisatie tussen zijn aanhangers en tegenstanders in de Verenigde Staten nog verder op de spits drijven en heeft daar alle belang bij, aldus professor Kerremans. Deels is dat wegens persoonlijke gekwetste gevoelens, maar deels ook uit strategie. 

Daarom vindt Kerremans het een blunder dat de Democratische topvrouw in het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi na de "State of the Union" van Trump de tekst van diens toespraak verscheurde. 

Als de Democraten niet enkel de presidentsverkiezingen, maar ook die voor het Huis van Afgevaardigden en een derde van de Senaat later dit jaar willen winnen, moeten ze dat volgens Kerremans doen met een inhoudelijke agenda. De gezondheidszorg en de prijzen van geneesmiddelen zijn daarbij een belangrijk thema, niet de persoon van Trump zelf, waarschuwt hij.

Bekijk het gesprek met professor Bart Kerremans uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen