Videospeler inladen...

Waarom Kirk Douglas van België hield: zijn vrouw Anne Buydens (100) is Belgische

Kirk Douglas, de beroemde Hollywood-acteur die 103 jaar werd en die woensdag overleden is, heeft altijd een speciaal plekje in zijn hart gehad voor België. Dat schreef hij ooit in een brief aan de Vlaamse filmjournalist Patrick Duynslaeger. De reden: zijn vrouw Anne Buydens – ze is nu 100 jaar – is een Belgische. Ze zijn ruim 65 jaar samen geweest, en hun liefde heeft zich altijd verdiept, ook al heeft Douglas een paar keer een scheve schaats gereden. Dat vertelde redacteur Nico Cardone in “De wereld vandaag" op Radio 1. 

De woensdag overleden Hollywood-legende Kirk Douglas laat behalve zijn drie zonen Michael, Joel en Peter (een vierde zoon Eric overleed in 2004) ook zijn echtgenote achter. En die echtgenote, Anne Buydens (100), heeft de Belgische nationaliteit. Een reden voor Kirk om al die jaren een speciaal plekje in zijn hart voor ons land te bewaren.

Van Duitse naar Belgische

Anne Buydens was oorspronkelijk een Duitse, vertelde redacteur Nico Cardone in “De wereld vandaag” op Radio 1:

“Ze is eigenlijk pas later in haar leven Belg geworden. Ze is geboren in Hannover, in 1919. Tijdens haar jeugd zijn haar ouders naar België verhuisd en heeft ze de Belgische nationaliteit aangenomen. Later is ze in Parijs gaan studeren, en haar grootste talent was dat ze verschillende talen sprak: Frans, Duits en Engels.”

“En zo heeft ze haar eerste job gekregen: tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht ze films ondertitelen. Ze heeft Franse films zowel naar het Duits als naar het Engels vertaald. Op die manier kwam ze ook met één voet in de filmwereld, en zo heeft ze zich opgewerkt tot wat ze zelf ooit in een interview beschreef als "de assistent van de assistent van iemand die met acteurs in Hollywood werkte".”

Kirk Douglas en zijn echtgenote Anne Buydens bezoeken de Acropolis in Athene, 11 november 1964.
AP

Wereldberoemde flirter

In 1953 – Anne Buydens is dan al 34 - moet ze op bezoek naar de filmset van "Act Of Love", en daar leert ze Kirk Douglas kennen. Die was ondertussen al een wereldberoemde filmster, maar ook een wereldberoemde flirter. Hij was ook al een keertje gescheiden, in de jaren '50 was dat nog niet zo vanzelfsprekend als nu.

Nico Cardone: “Douglas vroeg Anne Buydens meteen mee uit voor een etentje. Hij dacht, en ik citeer hem, ik neem deze jonge vrouw mee naar het duurste restaurant van Parijs, en dan gaat ze onder de indruk zijn van mijn goede smaak en van mijn vermogen om daar nog last-minute aan een reservatie te geraken. Maar hij werd afgewezen. Anne Buydens zou  gezegd hebben dat ze thuis wel gewoon voor zichzelf zou koken.”

Het is gelukt toen ik stopte met praten over mezelf en begon te luisteren naar haar.

Kirk Douglas

Maar hij is er uiteindelijk toch in geslaagd haar aan de haak te slaan, vertelt Cardone: “Volgens Douglas is het hem gelukt, en ik citeer weer: “toen ik stopte met praten over mezelf en begon te luisteren naar haar”. Uiteindelijk trouwde het paar dus, en de rest is geschiedenis: ze zijn ruim 65 jaar samen geweest tot Kirk Douglas nu dus gestorven is. Nadat Anne Buydens de vrouw van een wereldberoemde filmster werd, heeft ze zich volop op verschillende goede doelen gestort. Ze heeft bijvoorbeeld speelpleintjes laten bouwen in achtergestelde buurten en hulp aan daklozen geboden.”

Kirk Douglas en Anne Buydens met hun zoontjes Peter en Eric, 1 januari 1959.
1959 AP

Romantiek begint bij 80

Het is een behoorlijk romantisch huwelijk geweest, en ze kregen samen twee zonen: Peter en Eric. Maar er waren ook wel wat schaduwkantjes. Nico Cardone: “Op hun 50e huwelijksverjaardag hebben ze hun huwelijk nog eens overgedaan. Het oorspronkelijk huwelijk was nogal sober. Met een paar vrienden naar Las Vegas, en snel de huwelijksgeloften afleggen bij een haastig opgetrommelde rechter want ze wilden op tijd zijn voor  een show van hun vriend Frank Sinatra."

"Maar op hun 50e huwelijksverjaardag hebben ze een feest met toeters en bellen gegeven. Douglas zelf heeft ook een dichtbundel geschreven getiteld: "Romance begins at 80", waarin hij dus bezingt dat hij haar alleen maar liever zag, hoe langer het duurde.”

Ik had niet zoveel moeite met zijn affaires. Als Europese weet ik dat huwelijkstrouw niet reëel is.

Anne Buydens, weduwe van Kirk Douglas

“Ze hebben een boek uitgebracht met brieven die ze naar elkaar hebben geschreven. En daaruit blijkt toch ook wel dat Douglas zijn vrouw enkele keren bedrogen heeft. Daarover zei Anne Buydens zelf: “Kirk kan niets geheimhouden. Zeker zijn affaires niet. Maar ik had er niet zoveel moeite mee. Als Europese weet ik dat huwelijkstrouw niet reëel is.” 

Anne Buydens, Kirk Douglas, schoondochter Catherine Zeta-Jones en zoon Michael Douglas, op de US Open tennisfinale in 2007.
2007 AP

Nog altijd Belgische

Anne Buydens heeft dus in haar leven een tijdje in België gewoond en heeft toen ook de Belgische nationaliteit aangenomen. Na haar huwelijk werd ze ook Amerikaanse. Maar hoe gehecht aan België is ze eigenlijk? Nico Cardone: “Ze heeft nooit afstand gedaan van die Belgische nationaliteit. Knack-journalist Patrick Duynslaegher wilde Kirk Douglas ooit interviewen, maar door een misverstand is die ontmoeting grotendeels in het water gevallen. Toen heeft Kirk Douglas achteraf een brief geschreven om zich te excuseren. In die brief staat: "België is me altijd dierbaar geweest, aangezien mijn vrouw uit Brussel komt.” Ze is zich dus blijkbaar wel altijd als Belgische blijven identificeren.”

2018 Axelle/Bauer-Griffin

Meest gelezen