Wallonië zal geen wapens meer verkopen aan de Saudische luchtmacht

De Waalse regering heeft beslist om geen exportvergunningen meer af te leveren voor de verkoop van wapens aan de luchtmacht van Saudi-Arabië. Dat schrijft L'Echo vandaag. Toch blijft Wallonië wapens verkopen aan andere militaire eenheden van Saudi-Arabië.

Het kabinet van de Waalse minister-president Elio Di Rupo (PS) laat aan de krant  L'Echo weten dat de Waalse regering geen nieuwe exportvergunningen meer toekent voor wapens die bedoeld zijn voor de Saudische luchtmacht. De aanleiding is de betrokkenheid van Saudi-Arabië bij de oorlog in Jemen.

Toch heeft de Waalse regering een nieuwe reeks vergunningen toegekend voor de wapenverkoop aan de Saudische nationale garde, een militaire eenheid die volgens de Waalse regering niet mee vecht in Jemen, maar alleen actief is binnen Saudi-Arabië.

De nationale garde zou vooral verantwoordelijk zijn voor het bewaken van de grenzen en het beschermen van het koninklijke huis en andere sites. In zijn antwoord aan L'Echo wijst Di Rupo op een "evenwicht tussen het humanitaire aspect en het gewicht van de tewerkstelling in de Waalse wapenindustrie".

De totale Waalse wapenverkoop aan het buitenland was in 2018 goed voor 950 miljoen euro, goed voor een stijging met 37 procent op een jaar tijd. Bijna een kwart van dat bedrag ging naar Saudi-Arabië. Het gaat om wapens van bedrijven als John Cockerill en FN Herstal, de wapenfabrikant in handen van de Waalse regering.

De Europese Unie blijft de belangrijkste markt voor de Waalse wapenbedrijven. Maar Saudi-Arabië is inmiddels de belangrijkste klant en dat ondanks de kritiek van mensenrechtenorganisaties op het beleid van de Saudische regering en de militaire interventie in Jemen.

Meest gelezen