Willem Vermandere viert 80e verjaardag met een nieuwe cd

Willem Vermandere wordt op zondag 9 februari 80 jaar. Hij viert dat met een concert in het Casino Kursaal in Oostende. Hij stelt daar ook zijn nieuwe cd voor: “Confessies”. Hij maakte het album samen met zijn zoon en schoondochter, zonder platenfirma.

“Nog een cd voor een oude vent van 80, niet slecht, hé”, glimlacht Vermandere. “Ik ben er gelukkig mee. Schrijven is het schoonste wanneer je voelt dat een nieuw lied op zijn pootjes valt.” Het album “Confessies” bestaat uit 8 nieuwe liedjes, 1 liedje met een tekst van Guido Gezelle en een heropname van het oude nummer “Den tjoolder”.

Willem nam de plaat in het huis van zijn zoon Augustijn in Oostende op. Die verzorgde de opnames, zijn vrouw en kunstenaar Joke Neyrinck maakte de lay-out voor de hoes van de cd. “Ze hebben dat goed gedaan, een zorg minder voor mij. Zo heb ik heel ontspannen kunnen werken. We konden onze tijd nemen. Het moet geestig blijven, hé", zegt Vermandere.

Het is de eerste keer dat Vermandere en zijn zoon een volledige cd samen opnamen. Voor Augustijn was dit speciaal: “Met je vader intens aan een cd werken, dat is niet zoveel mensen gegeven. Je leert elkaar weer een beetje beter kennen.” Ook Neyrinck zag dat de vader-zoonrelatie een nieuwe dimensie kreeg. “Het zijn allebei geen grote praters. Ik zag dat er daardoor iets groeide bij hen.”

Niet te stoppen

Op de plaat staat hij stil bij zijn nieuwe leeftijd, vooral in het grappige, maar ook confronterende liedje “’t Jaar 2040”, het jaar waarin hij 100 kan worden. “80 worden is al iets, hé. Mijn twee broers zijn vroeg gestorven. De ene was nog geen 60, de andere nog geen 70. Wat zou ik klagen?”

Augustijn is fier op zijn vader die nog altijd veel energie heeft. “Mensen vragen het altijd aan me of hij nog optreedt en liedjes maakt. Ik antwoord dan altijd: hij is niet te stoppen.” Augustijn zou er zelf voor tekenen om hetzelfde nog te kunnen doen als hij het geluk heeft om 80 te worden. “Maar eigenlijk zie ik het mezelf niet doen, want het is toch redelijk uniek denk ik.”

Meest gelezen