Deze man en zijn kind nemen geen risico in de Filipijnse hoofdstad Manila.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Er dreigt tekort aan beschermende kledij tegen coronavirus, 40 nieuwe besmettingen op cruiseschip Japan

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor een dreigend tekort aan medisch materiaal om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Intussen is het aantal besmette mensen op een cruiseschip nabij Japan plots gestegen tot meer dan 60.

"De vraag naar mondmaskers, handschoenen en beschermende kledij is soms gestegen met factor 100 en de prijzen vliegen de pan uit". Zo waarschuwt Tedros Adhanom Ghebreyesus, de topman van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 

De Wereldgezondheidsorganisatie roept op tot solidariteit van zowel het publiek als de privésector

De WHO begrijpt dat er plots veel meer nood is aan dergelijk beschermend materiaal en roept de producenten en distributeurs op om die zo snel mogelijk op de markt te brengen.

Anderzijds waarschuwt de organisatie er ook voor dat mensen dat soort materiaal massaal opkopen en oppotten in de hoop van er een veel hogere prijs dan normaal voor te krijgen. De WHO roept dan ook op tot solidariteit van zowel het publiek als van de private sector.  

Officieel zijn er nu iets meer dan 31.000 besmettingen in China en 270 elders in de wereld. In China zijn 637 mensen overleden aan de ziekte, elders was er een geval in de Filipijnen. De laatste twee dagen is het aantal besmette gevallen in China lichtjes gedaald, maar volgens de WHO kan dat snel omkeren. (Lees verder onder de foto).

Intussen hebben de Verenigde Staten aangekondigd dat ze 100 miljoen dollar uit willen trekken om China en andere landen die door het coronavirus getroffen worden, te helpen om de epidemie te bestrijden. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo gezegd. 

Hamsteren in Hongkong en Singapore

Los van het virus zelf lijkt paniek nu een groot probleem te worden. De krant "The South China Morning Post" en andere media in Hongkong maken melding van lege rekken in winkels en warenhuizen. Mensen kopen niet enkel massaal mondmaskers, maar ook voedsel, drank en andere huishoudproducten, wellicht om de volgende dagen zo veel mogelijk in huis te kunnen blijven. De winkels in Hongkong hebben nu moeite om hun voorraden aan te vullen, want ook de distributieurs zijn verrast door de plotse koopwoede. (Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

In de stadstaat Singapore in Zuidoost-Azië zijn mensen ook aan het hamsteren geslagen. Eerder had de regering "alarmfase oranje" afgekondigd; dat is het hetzelfde niveau als tijdens de SARS-epidemie 18 jaar geleden. Toen zijn meer dan 30 mensen in Singapore gestorven aan dat virus. Nu zouden er 33 mensen  besmet zijn met het huidige coronavirus. Gevolg is wel dat ook hier de winkels leeg raken. (Lees verder onder de video).

Videospeler inladen...

61 zieken op cruiseschip nabij Japan

Vandaag is het aantal besmette mensen op het cruiseschip "Diamond Princess" vlakbij Japan met 40 gestegen tot 61. Dat schip heeft ongeveer 3.700 mensen aan boord en ligt voor anker nabij de Japanse havenstad Yokohama, niet ver van de hoofstad Tokio. De passagiers en bemanningsleden mogen twee weken lang niet van boord.

De plotse stijging zou volgens de Japanse overheid niet te wijten zijn aan een verspreiding van de ziekte op de boot, maar wel van de resultaten van nieuwe onderzoeken die vanochtend bekend zijn geworden. De zieke passagiers zijn intussen van boord gehaald en overgebracht naar ziekenhuizen in Japan.  (Lees verder onder de video).

Bekijk hieronder beelden vanop het cruiseschip en een getuigenis van eerder deze week:

Videospeler inladen...

Economische malaise breidt zich ook uit

In China zijn veel instellingen en bedrijven nog altijd gesloten, maar ook elders worden er maatregelen genomen. De regering van de autonome regio Hongkong in het zuiden roept nu werknemers op om zo veel mogelijk van thuis te werken. Dat was al eerder het geval, maar wordt nu uitgebreid tot eind deze maand. (Lees verder onder de foto).

De luchthaven van de Taiwanese hoofdstad Taipei. Taiwan schrapt de meeste vluchten naar China.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

De luchtvaartmaatschappij Hong Kong Airlines gaat 400 banen schrappen. De maatschappij die toch al met problemen kampte, heeft een groot aantal vluchten naar China moeten schrappen. 

Tegelijk heeft Taiwan de meeste vluchten naar Chinese bestemmingen geschrapt tot 29 april. Taiwanese luchtvaartmaatschappijen mogen nu enkel nog vliegen naar Peking, Shanghai, Xiamen  en Chengdu in China.

Meest gelezen