Radio 2

Primeur in Limburg: patiënten worden tijdens operatie afgeleid met VR-bril, iPad en hoofdtelefoon

In het Jessa-ziekenhuis in Hasselt kunnen patiënten tijdens hun operatie naar een film kijken of kunnen ze met een virtual­reality­bril een wandeling maken in de natuur.  Het gaat om patiënten die lokaal verdoofd worden en de operatie dus bewust meemaken. Om de stress te verminderen worden ze afgeleid. 

"Het is niet aangenaam als je hoort hoe ze in je been of schouder zagen en boren tijdens een operatie. Dat geeft veel stress", zegt dokter Jalil. "Daarom krijgen patiënten die lokaal verdoofd worden vaak nog een medicijn dat hen wat suf maakt. Maar nu blijkt dat afleiding even goed werkt. De patiënten krijgen dan een tablet en een hoofdtelefoon en kunnen een film kiezen.

Hypnose

Binnenkort kunnen de patiënten zelfs met een virtualrealitybril door de natuur wandelen terwijl een rustige stem hen aanspreekt. "De film werkt als een hypnose en bijna alle patiënten die de test deden, zeggen zeer tevreden te zijn", zegt Jalil. "Het vervangt de verdoving niet, maar het neemt de stress wel weg", aldus de dokter. 

Het nieuwe systeem heeft veel voordelen. De patiënten zijn na de operatie niet misselijk, ze kunnen sneller naar huis en het is goedkoper. 

Meest gelezen