Radio 2

Belastingcontroleur Tim Joos: "Ons team is jong en fris, niet zoals het cliché"

1 van de 22 nieuwe knelpuntberoepen is belastingcontroleur. Tim Joos (35) is er een, bij FOD Financiën in Dendermonde, en weerlegt het vooroordeel dat belastingcontroleurs allemaal oude en strenge mannen zijn: "Wij zijn een jong en dynamisch team. Ik doe mijn job heel graag!" 

Belastingcontroleur worden, geen kind droomt ervan. Ook bij Tim Joos gebeurde het eerder toevallig, hij maakte recent de overstap van de banksector naar de Federale Overheidsdienst Financiën. "Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging. Een studiegenoot van mij werkte al bij FOD Financiën en heeft mij ervan overtuigd dat het een uitdagende job is. Hij had gelijk: ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn jobkeuze."

In de volksmond wordt wel eens gesproken over "die ambetanteriken van de belastingen", maar daar werd de jonge controleur nog nooit mee geconfronteerd. "Mijn omgeving reageerde eigenlijk heel positief toen ik vertelde dat ik deze job ging doen. Ze wisten dat het iets voor mij was, zeker op vlak van klantencontact en dienstverlening." 

Knelpuntberoep

Joos schrikt ervan dat belastingcontroleur op de lijst staat van knelpuntberoepen.  "Het klopt wel dat sommige posten niet worden ingevuld, maar ik had niet in de gaten dat het probleem zo ernstig is."

"Je hoeft geen diploma economie op zak te hebben om hier te werken"

"Ik kan de job eigenlijk alleen maar aanraden", vervolgt Joos. "De werksfeer is heel aangenaam, ik zit in een jong en fris team. De FOD Financiën is ook een heel dynamische instelling.  Er wordt hier naar je geluisterd, je wordt betrokken bij het beleid en je hebt veel mogelijkheden qua jobrotatie en zelfontplooiing. Ook de privé-werkbalans zit heel goed, zo kan ik vaak van thuis werken en we hebben glijdende uren.

"Je hoeft trouwens geen specifiek profiel te hebben om hier te mogen werken", weet Tim Joos. "Voor je hier van start gaat, krijg je een uitgebreide opleiding. Ik heb bijvoorbeeld accountancy-fiscaliteit gestudeerd, maar dat moet zeker niet. Zo heb ik collega's die psychologie of criminologie hebben gestudeerd. Iedereen die gemotiveerd is en interesse heeft in fiscaal werk, is hier welkom."

kasto80

Meest gelezen