Videospeler inladen...

Congolese president Tshisekedi nodigt koning Filip uit voor viering van 60 jaar onafhankelijkheid

Congo nodigt koning Filip uit voor de 60e verjaardag van de onafhankelijkheid eind juni. Dat is gezegd door premier Sophie Wilmès tijdens haar bezoek aan de Congolese president Félix Tshisekedi. De uitnodiging past in de verbeterde relaties tussen België en Congo.

"De president heeft woordelijk gezegd dat de koning uitgenodigd is", zei premier Wilmès (MR) na haar onderhoud met Tshisekedi in de Congolese hoofdstad Kinshasa. Premier Wilmès heeft echter nog niet geantwoord op de uitnodiging. "Dat zullen we in juni moeten bekijken", luidt het. Wilmès hoopt dat er tegen dan een nieuwe regering is. 

De uitnodiging past in de verbeterde relaties tussen België en Congo sinds het aantreden van Tshisekedi als president. In september vorig jaar koos die België als eerste bestemming in Europa als president. 

Zo heeft premier Wilmès ook het nieuwe Belgische consulaat in de zuidelijke stad Lubumbashi, hoofdstad van de provincie Katanga, geopend. Die was enkele jaren geleden gesloten uit protest tegen het uitblijven van verkiezingen in Congo. 

Tegelijk zei premier Wilmès dat ze bereid is om de militaire samenwerking met Congo te hervatten. Ook op het vlak van ontwikkelingssamenwerking, politie en gerecht zou België de samenwerking willen opstarten. Eind maart gaat een grote Belgische handelsdelegatie overigens naar Kinshasa en Lubumbashi.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen