Caucusdag in Nevada: dit zijn de kanshebbers bij de Democraten

De Democraten in Nevada kiezen vandaag wie zij liefst zien als presidentskandidaat in de verkiezingen in november. Net als in Iowa gebeurt dat in een caucus. Al hopen ze wel de chaos van die eerste staat te vermijden. De Republikeinse caucus is hier geschrapt. Donald Trump is aangeduid als winnaar. Dit zijn de voornaamste kandidaten bij de Democraten.

Voorverkiezingen in de VS verlopen via een systeem van caucuses en primary's, maar wat zijn dat precies? Klik op deze link voor meer uitleg.

Bernie Sanders

De oudste kandidaat van het pak, 78 jaar, en een bekend gezicht in de voorverkiezingen. In 2016 was hij de tegenkandidaat van Hillary Clinton. Toen verloor hij, maar het werd verrassend spannend. Ook dit jaar doet hij het erg goed. Hij won in New Hampshire. In Iowa gaat hij nek aan nek met Pete Buttigieg. Hij leidt voorlopig in de nationale peilingen. Bernie Sanders is een onafhankelijke senator met een heel links profiel. Hij is vaak ook kritisch voor de Democratische partij. Daarom is hij niet de favoriete kandidaat van de partijleiding. Maar hij heeft wel een fanatieke en jonge aanhang.

Videospeler inladen...

Joe Biden

Mogelijk de bekendste onder de Democratische kandidaten. Hij was acht jaar lang de vicepresident onder Barack Obama. Maar hij was daarvoor al decennia lang senator, en een zwaargewicht binnen de Democratische partij. Dat maakt van hem een belangrijke kandidaat, maar hij vertoont ook tekenen van zwakte. Hij is 77 en toont zijn leeftijd. Hij bleek niet echt vitaal en energiek in de campagne. Zijn resultaten in Iowa (4e) en New Hampshire (5e) waren erg teleurstellend. Hij heeft een gematigd profiel en hoopt nu vooral op een goed resultaat bij de Afro-Amerikaanse en Latino kiezers in de zuidelijke staten.

Videospeler inladen...

Elizabeth Warren

Een bekende senator uit Massachusetts. Warren komt uit een Republikeins nest, maar koos voor de Democraten en werd met de jaren steeds linkser in haar standpunten. Voor ze in de politiek stapte was ze professor in de rechten aan de universiteit Harvard. Ze is heel erg methodisch en viel in de campagne op omdat ze voor alle belangrijke problemen een plan had uitgedacht. Groot probleem voor haar is dat ze in het linkse kamp zware concurrentie heeft van Bernie Sanders. In Iowa werd ze degelijk derde. Maar ze haalde een teleurstellende vierde plek in haar buurstaat New Hampshire.

Videospeler inladen...

Pete Buttigieg

Dé verrassing van deze voorverkiezingen. Hij is de jongste kandidaat, 38 jaar. Hij is de vroegere burgemeester van South Bend, een kleine stad in de staat Indiana, en heeft voor de rest geen ervaring op het nationale politieke toneel. Maar hij valt op. Omdat hij homoseksueel is. Omdat hij intelligent en een goede spreker is. En hij heeft een weg gekozen die veel kiezers aanspreekt: een gematigd programma met zowel progressieve als conservatieve punten. Als onbekende kandidaat is het voor hem extra belangrijk goed te scoren in die eerste voorverkiezingen, en zo zijn bekendheid voor de rest van de voorverkiezingen een boost te geven.

Videospeler inladen...

Amy Klobuchar

Klobuchar was dé verrassing in de voorverkiezing van New Hamphire, waar ze derde werd. Ze is sinds 2006 senator voor de staat Minnesota en heeft daar een reputatie opgebouwd als zijnde erg effectief en productief. Ze mikt op de meer gematigde Democraten in de Midwest, die in 2016 kozen voor Donald Trump. Maar ze vist daar in dezelfde vijver als Joe Biden en Pete Buttigieg. Bovendien is ze weinig bekend bij Latino en Afro-Amerikaanse kiezers, wat haar parten zal spelen in de zuidelijke staten.

Videospeler inladen...

Mike Bloomberg

Deze multimiljardair doet niet mee aan de eerste vier voorverkiezingen, dus ook niet in Nevada. Maar zijn schaduw hangt wel over deze caucus. De voormalige burgemeester van New York City mengt economisch conservatieve ideeën met progressieve standpunten rond o.a. klimaat, abortus en strengere wapenwetten. Maar hij loopt vooral in de kijker als rijkste presidentskandidaat ooit. Hij stapte als laatste in de race, maar zijn campagne is nu al de duurste ooit. Hij gebruikt zijn vermogen om het land te bombarderen met tv-advertenties en heeft een heel leger aan campagnemedewerkers in dienst. Maar zal geld genoeg zijn om de nominatie binnen te halen? Tijdens zijn eerste debat in Las Vegas gaf hij geen te beste indruk.

Videospeler inladen...

Meest gelezen