Na fiasco in Iowa wordt voorverkiezing New Hampshire nog belangrijker: dit zijn de 4 grote kanshebbers bij de Democraten

Vandaag gaan de inwoners van New Hampshire als tweede naar de stembus om hun kandidaat aan te duiden voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Na het fiasco met de caucus in Iowa wordt die voorverkiezing meer dan ooit belangrijk om een duidelijk beeld te scheppen. Dit zijn voorlopig de vier belangrijkste kanshebbers voor de Democratische nominatie.

Bernie Sanders

De oudste kandidaat van het pak, 78 jaar, en een bekend gezicht in de voorverkiezingen. In 2016 was hij de tegenkandidaat van Hillary Clinton. Toen verloor hij, maar het werd verrassend spannend. Bernie Sanders is een onafhankelijke senator met een heel links profiel. Hij is vaak ook kritisch voor de democratische partij. Daarom is hij niet de favoriete kandidaat van de partijleiding. Maar voorlopig is hij wel één van de sterkste kandidaten, met een fanatieke en jonge aanhang.

Video player inladen...

Pete Buttigieg

Dé verrassing van deze voorverkiezingen. Hij is de jongste kandidaat, 38 jaar. Hij is de vroegere burgemeester van South Bend, een kleine stad in de staat Indiana, en heeft voor de rest geen ervaring op het nationale politieke toneel. Maar hij valt op. Omdat hij homoseksueel is. Omdat hij intelligent en een goede spreker is. En hij heeft een weg gekozen die veel kiezers aanspreekt: een gematigd programma met zowel progressieve als conservatieve punten. Als onbekende kandidaat is het voor hem extra belangrijk goed te scoren in die eerste voorverkiezingen, en zo zijn bekendheid voor de rest van de voorverkiezingen een boost te geven.

Video player inladen...

Elizabeth Warren

Een bekende senator in de VS en voorlopig de enige vrouw in de race met enige kans op de nominatie. Warren komt uit een republikeins nest, maar koos voor de democraten en werd met de jaren steeds linkser in haar standpunten. Voor ze in de politiek stapte was ze professor in de rechten in Harvard. Ze is heel erg methodisch en viel in de campagne op omdat ze voor alle belangrijke problemen een plan had uitgedacht. Groot probleem voor haar is dat ze in het linkse kamp zware concurrentie heeft van Bernie Sanders.

Video player inladen...

Joe Biden

Mogelijks de bekendste onder de democratische kandidaten. Hij was acht jaar lang de vicepresident onder Barack Obama. Maar hij was daarvoor al decennia lang senator, en een zwaargewicht binnen de democratische partij. Dat maakt van hem een belangrijke kandidaat, maar hij vertoont ook tekenen van zwakte. Hij is 77 en toont zijn leeftijd. Hij bleek niet echt vitaal en energiek in de campagne. Hij heeft een gematigd profiel en mikt op de oudere en meer conservatieve democratische kiezer. 

Video player inladen...

Meest gelezen