Pete Buttigieg, winnaar in Iowa of toch niet?
Represented by ZUMA Press, Inc.

Democratische voorverkiezing in Iowa: zullen we wel ooit weten wie er gewonnen heeft?

De soap rond de mislukte voorverkiezing van de Democraten in de Amerikaanse staat Iowa blijft voortduren. De partij in Iowa heeft een uitslag bekendgemaakt, maar de nationale partijleiding wil een hertelling. De Amerikaanse media geloven er niet in en Bernie Sanders zegt dat hij - en niet Pete Buttigieg - gewonnen heeft. Veel gekker kan het niet worden in de aanloop naar de nieuwe voorverkiezing in New Hampshire. 

Na het amateuristische spektakel op caucusdag hebben de Democraten in Iowa nu toch een "volledige uitslag" bekendgemaakt. De 38-jarige Pete Buttigieg, voormalig burgemeester van de stad South Bend, haalt 26,2 procent van de staatsafgevaardigden binnen. Op korte afstand volgt de 78-jarige Bernie Sanders met 26,1 procent. Verderop volgen zoals verwacht senator Elizabeth Warren en gewezen vicepresident Joe Biden. 

"Genoeg is genoeg"

Duidelijk? Toch niet. Om te beginnen is het verschil heel klein, volgens het persbureau AP 0,09 procent. Overigens heeft Bernie Sanders de "popular vote" gewonnen, hij heeft dus meer kiezers achter zich gekregen. Maar dat telt niet echt mee, want er is afgesproken dat diegene die wint het meeste staatsafgevaardigden wint. Toch iets waarover er eensgezindheid is.

Maar er zijn zoveel onregelmatigheden ontdekt in de telling voor die "state delegates" dat de nationale partijleiding een hertelling vraagt. "Genoeg is genoeg", zegt Tom Perez, de voorzitter van het Democratic National Committee. Hij vraagt overigens geen volledige hertelling van alle stemmen, maar wil wel dat de berekening van de resultaten grondig herbekeken wordt. De plaatselijke Democraten in Iowa gaan daar niet op in "tenzij een kandidaat erom vraagt". En dat is voorlopig niet het geval. Zelfs over de procedure zijn de Democraten dus verdeeld. 

We hebben genoeg Iowa gehad. Over naar New Hampshire

Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders

De 78-jarige kandidaat Bernie Sanders heeft intussen niet alleen de overwinning opgeëist, hij publiceert ook een lijst met veertien fouten. Toch wil zelfs Sanders geen hertelling. "We hebben genoeg van Iowa, laat ons naar New Hampshire gaan."  

Ook verschillende Amerikaanse media weigeren een winnaar uit te roepen. Persbureau AP zegt dat het niet in staat is een officiële winnaar uit te roepen. Niet alleen omdat het verschil tussen Buttigieg en Sanders zo klein is. Ook en vooral omdat er zoveel onduidelijk is, en bijvoorbeeld een klein deel van de stemmen ontbreekt. Ook NBC news weigert een "officiële uitslag" te erkennen, en publiceert een heel lijstje met mogelijke vergissingen en inconsistenties. 

Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders in New Hampshire
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Kortom, het ziet ernaar uit dat er nooit eensgezindheid zal zijn over de uitslag.  En misschien kunnen de Democraten daar ook best niet meer naar op zoek gaan, want hoe langer het duurt hoe meer aandacht de verdeeldheid en het amateuristische gedoe krijgen. Hoe dan ook gaan we dus naar de volgende voorverkiezingen, dinsdag in New Hampshire, met twee morele winnaars in Iowa. De ene, Buttigieg, is wel wat officiëler winnaar dan de andere. 

Herbekijk hier de reportage in "Het Journaal" over de uitslag in Iowa: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Wordt het in New Hampshire weer zo'n zootje? Die kans is in elk geval een flink stuk kleiner. Al was het maar omdat er in New Hampshire een primary wordt gehouden, en geen caucus zoals in Iowa.

Een primary is een echte voorverkiezing, georganiseerd door de staat, en dus niet door een aantal vrijwilligers van de partij zoals bij de caucus in Iowa het geval was. Dat betekent onder meer dat de omstreden app in New Hamphire niet zal worden gebruikt. 

Bekijk hier waarom de voorverkiezingen in Iowa en New Hampshire zo belangrijk zijn en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

New Hampshire: het debat van de laatste kans?

In New Hampshire vertrekken de verrassende Pete Buttigieg en Bernie Sanders in elk geval als koplopers. Maar ook na dinsdag volgen er nog veel voorverkiezingen, met als hoogtepunt "Super Tuesday" op dinsdag 3 maart, wanneer 15 staten hun voorverkiezingen houden.  

Na New Hampshire wordt het clubje kanshebbers wel kleiner. Het wordt dus uitkijken naar de resultaten van Elizabeth Warren, die niet te veel achterop mag hinken bij Bernie Sanders, die net als zij op de linkervleugel van de partij mikt. Gewezen vicepresident Joe Biden moet aantonen dat hij een compromiskandidaat blijft. Voor de duidelijkheid: de échte presidents­verkiezingen staan pas dinsdag 3 november op het programma. De uitdager die uit de voorverkiezingen van de Democraten naar voren komt, zal het dan opnemen tegen president Trump en allicht een paar kleinere kandidaten. 

Het grote debat op televisiezender ABC tussen de zeven Democraten nu vrijdagavond zal op het scherp van de snee worden gevoerd. Voor een aantal kandidaten kan het al de laatste kans zijn om in de race te blijven. Amerikaanse verkiezingen kosten geld, veel geld, en sponsors zetten niet in op bij voorbaat kansloze kandidaten. Amy Klobuchar of Andrew Yang bijvoorbeeld kunnen vanavond dus maar best spijkers met koppen slaan. 

Presidentskandidate Elizabeth Warren
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen