Videospeler inladen...

Vaccinatie tegen humaan papillomavirus (HPV) scoort ook bij jongens

Ook bij jongens is de vaccinatie tegen het humaan papillomavirus  (HPV) een succes. Dat heeft het Agentschap Zorg en Gezondheid vanmorgen gezegd op basis van een eerste analyse. Net zoals bij meisjes, zouden ongeveer 9 op de 10 jongens zich laten inenten, want ook zij hebben er voordeel bij. Het HPV kan bepaalde vormen van kanker veroorzaken, ook bij mannen. 

Sinds dit schooljaar kunnen voor het eerst ook jongens in het eerste jaar van het secundair onderwijs zich gratis laten vaccineren tegen het humaan papillomavirus  (HPV). En dat blijkt een succes, zo zei het Agentschap Zorg en Gezondheid vanmorgen op het jaarlijkse zogenoemde "Valentijn Vaccinatiesymposium" van de UAntwerpen. Vaccinatie is niet verplicht, maar de meeste jongens en meisjes laten het vaccin sowieso inspuiten. 

We kennen HPV-vaccinatie onder meer van de strijd tegen baarmoederhalskanker. Maar als meisjes het vaccin toegediend krijgen vooraleer ze seksueel actief worden, is het een goed preventiemiddel tegen de latere ontwikkeling van bepaalde kankers, zoals die van de baarmoederhals.  

Het HPV kan evenwel ook mannen parten spelen. "Zo'n kwart van de HPV-kankers treft mannen", zegt Vlaams minister van Welzijn en Volksgezondheid Wouter Beke. Bij mannen kan het gaan om penis- hoofd-, mond- en keelkanker. Algemeen stellen experts dat het virus, zowel bij mannen als vrouwen, kankers van hoofd en hals, genitale kankers en ook om genitale wratten kan veroorzaken.

Daarom heeft Vlaanderen op advies van de Hoge Gezondheidsraad beslist om ook jongens systematisch te vaccineren: "De laatste jaren kwam er steeds meer bewijs dat HPV-vaccinatie niet alleen beschermt tegen baarmoederhalskanker, maar ook tegen andere kankers zoals mond- en keelkankers. De gezondheidswinst werd dus steeds groter, ook voor jongens", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid. 

De laatste jaren kwam er steeds meer bewijs dat HPV ook beschermt tegen mond- en keelkankers, en dus wordt de gezondheidswinst steeds groter

Herbekijk hieronder de journaalreportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen