"Ik ben blij met het succes van "Call on me", maar over die video had ik niets te zeggen"

Hij is een van de populairste top-dj’s ter wereld en een graag geziene gast op allerhande techno-evenementen wereldwijd, ook omdat zijn shows gepaard gaan met grootse visuele effecten. Toch waren het 15 jaar geleden niet die lichteffecten die de muziek van Eric Prydz een extra boost gaven. De videoclip bij zijn wereldhit "Call on me", eind 2004, begin 2005, werd door sommigen zelfs als ronduit vulgair omschreven. Maar scoren deed de Zweedse dj er wel mee, al had hij zelf weinig met dat 'eye candy'-succes te maken. Erg trots blijkt hij er uiteindelijk niet op te zijn, zo liet hij later in diverse interviews uitschijnen.

"Call on me" bereikte met gemak de hoogste plaatsen in de hitparades van onder meer Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. In Vlaanderen steeg het nummer door naar de top 5 en stond het 15 jaar geleden bijna 5 maanden lang onafgebroken in de hitparade.

Eric Prydz: "Ik had nooit gedacht dat het zo’n grote hit zou worden. De originele versie, die meer dan 7 minuten duurde, hoorde ik plots spelen in diverse dansclubs. Maar dat was dan ook een heel ander nummer dan de uiteindelijke single. Die kwam er pas nadat ik een contract met een grote platenmaatschappij getekend had, die mijn 'track' aanpaste en er een video rond maakte." (Muziekwebsite Your EDM, februari 2016)

"Eigenlijk wil ik wegkruipen als ik het nummer hoor. Het is ook al zo oud. Het roept steeds weer herinneringen op, ook al zijn het zelfs veel goede herinneringen. Maar het probleem is dat ik het nooit als een eigen nummer beschouwd heb. Het is niet iets wat ik zelf geschreven heb. De melodie kwam van Steve Winwood, ik heb die herwerkt en er een aantal muzikale effecten ondergezet. Het blijft raar dat mensen altijd maar naar dat lied verwijzen en steeds opnieuw verwachten dat ik het ga spelen. Maar dat doe ik dus nooit." (The Daily Telegraph, februari 2017)

"Call on me" was een plezant tussendoortje

"Ik ben blij dat die single zo succesvol was. Maar die 'track' was eigenlijk niets meer dan een zijsprong. Ik heb er hooguit een half uur aan gewerkt, gewoon als plezant tussendoortje. Maar het deed fans van "Call on me" naar mijn technoshows komen, die dan wel verbaasd waren dat het er daar helemaal anders aan toe ging." (Your EDM)

"Zij die vragen om "Call on me"” nogmaals te spelen noem ik 'iTunes-fans'. Het zijn die fans die naar de hitparade op de radio luisteren en de ene week een bepaald lied graag horen, dat ze de week daarop al door een ander vervangen hebben. Ik vergelijk het met fastfood, week per week-consumptie." (The Guardian, februari 2016)

"In 2007 heeft men me tijdens mijn eerste tournee in Canada bespuwd en me met glazen flessen bekogeld. Ik werd uitgejouwd omdat ik "Call on me" niet wilde spelen. Daar zijn beelden van (zie hier beneden). Het werd zelfs zo erg dat de veiligheidsmedewerkers me moesten beschermen. Maar ik had simpelweg die 'track' niet bij." (Your EDM)

Veel opvallender dan de muziek was in ieder geval de video. Daarin zochten 2 geile dansers tijdens een aerobicssessie naar meer. Die 2 dansers waren de Australische fitnessfanate Deanne Berry ("Ondanks het feit dat sommigen het porno noemden, heb ik alleen maar positieve reacties gekregen.") en de Argentijnse acteur Juan Pablo Di Pace ("Zelfs nu spreekt men me er nog over aan. Mijn moeder daarentegen begreep aanvankelijk niet waarom ik daaraan meegewerkt had.")

De voormalige Britse premier Tony Blair beweerde ooit dat hij tijdens een van zijn fitnesssessies bijna uit zijn 'roeimachine' viel toen hij de video zag. Prydz zelf was niet echt een fan  van de video: "Die video is oké, maar er zit niets van mezelf in. Ik had er niets over te zeggen. Het was eerder van: "Je hebt je contract getekend en nu kunnen wij doen wat we willen."" (Your EDM)

Di Pace beweerde in 2014 tijdens een vragensessie op Reddit alvast: "Het klinkt misschien gek, maar eigenlijk was dit de eerste echte sexy video, die de deur opende voor nog meer explicietere video’s." Maar 15 jaar geleden was dit duidelijk nog expliciet genoeg:

Meest gelezen