Jason Biggs: "Die webcamscène in "American pie" zou tegenwoordig ondenkbaar zijn”

Het was een studentikoze grap in "American pie", een van de grootste filmsuccessen uit 1999, die toen danig op de lachspieren werkte: tiener Jim, rol van Jason Biggs, bespiedt studente Nadia met een webcam en bekijkt de beelden samen met zijn vrienden, wat uiteindelijk leidt tot een onaangename doch grappige seksuele ervaring tussen Jim en Nadia, inclusief een te vroege ejaculatie. "Het waren toen andere tijden", reageerde de intussen 41-jarige Biggs nu op Buzzfeed News, die ervan overtuigd is dat in de #MeToo-tijden men zelfs niet zou overwegen een dergelijke scène op te nemen.

Het betreft volgend fragment uit "American pie", een 'billenkletser' waarin een aantal scholieren beslissen om voor het einde van het schooljaar ontmaagd te zijn en die vooral bij tieners een gigantisch succes was:

Ook al betekende de film de start van een succesvolle carrière voor Biggs, toch zou deze scène momenteel eerder voor problemen zorgen, zo vertelde hij op Buzzfeed News: "Het waren toen andere tijden. Het internet stond toen nog in de startblokken. Dat was ook de aanleiding om die scène met een webcam te doen. En ik geef het toe, zo’n scène zou nu niet meer kunnen."

"Niemand zou zich nu aan zo’n scène wagen en niemand zou het ook overwegen. Het is onaanvaardbaar wat er daar gedaan wordt en wat het voor gevolgen heeft. Ik herinner me dat, toen ik het oorspronkelijke script te lezen kreeg, ik vooral gechoqueerd was over het feit dat webcams zoiets mogelijk konden maken. Dat is het gevoel dat me van toen bijgebleven is."

"Gelukkig zijn die dingen tegenwoordig bespreekbaar geworden, zoals het ook hoort. Het internet heeft alles veranderd. Zeker wat seksualiteit en jongeren betreft is het discours helemaal anders dan 20 jaar geleden. Als men nu dus een film wil maken, moet dat vanuit een totaal andere invalshoek bekeken worden."

"Ach, het gaat hier over een film van 21 jaar geleden. Dat is een generatie geleden. Nu zou men zoiets niet meer maken. Toch blijf ik trots op die film en op mijn deel eraan. En ook op de manier waarop het publiek hem toen ontvangen heeft."

Meest gelezen