Radio 2

Jeff en Michiel uit Lommel lopen marathon in Noord-Korea: "Gsm's moeten we onmiddellijk afgeven bij aankomst"

Jeff Meeus en Michiel Theunis uit Lommel vertrekken in april naar Noord-Korea, om er een marathon te lopen. De marathon vindt plaats in Pyongyang, de hoofdstad van Noord-Korea. De twee lopen een afgebakende route onder militaire begeleiding.

Noord-Korea is een totalitaire dictatuur, een gesloten land waar je niet zomaar naartoe mag reizen. “Zijn jullie gek?” Die vraag krijgen Jeff en Michiel ondertussen bijna dagelijks. “Wij vinden het zelf niet zo’n gek idee”, zegt Michiel (rechts op de foto). “De marathon gebruiken we als een handig middel om Noord-Korea binnen te geraken”, vult Jeff aan.

Michiel zal een halve marathon lopen in Noord-Korea en Jeff gaat voor de volle 43 kilometer. “Als ik eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik nog niet zo heel veel getraind heb”, lacht Michiel. Jeff is dan weer heel sportief ingesteld. “Zonder training gaan we er niet geraken. Ik kom uit de triatlonsport. Dus ik heb een sportievere achtergrond. Maar het blijft wel een serieuze afstand. Hoe onze lichamen daarop gaan reageren, moeten we nog zien.”

Onze foto's worden gecontroleerd en we mogen geen selfies maken

Op reis gaan naar Noord-Korea betekent dat je rekening moet houden met heel wat regels. “We moeten onze gsm bij aankomst onmiddellijk afgeven aan de grens. Die wordt dan gescreend op materiaal, bijvoorbeeld foto’s of berichtjes tegen het regime. Voordat we het land binnengaan, krijgen we ook een cursus waarin we leren hoe we ons moeten gedragen”, vertelt Jeff. En wanneer we het land verlaten, worden al onze foto’s nog eens gecontroleerd. Alles moet namelijk op een bepaalde manier gefotografeerd worden. Selfies mogen bijvoorbeeld niet.”

Of het duo effectief kan vertrekken in april is nog maar de vraag. Het zou kunnen dat het coronavirus roet in het eten gooit. “Op dit moment heeft Noord-Korea de grenzen gesloten voor álle toeristen. Dus voor ons is het nu afwachten en hopen dat het virus snel overwaait zodat Noord-Korea z’n grenzen weer opent”, vertelt Michiel.

Podcast

Jeff en Michiel maken ook een podcast over hun voorbereidingen, onder de naam “In de pas”. “Elke aflevering heeft een vraag als titel. We krijgen van veel mensen steeds dezelfde vragen", vertellen ze. "Hoe krijg je dat voor mekaar? Is dat daar wel veilig? Daar willen we een antwoord op geven. We maken een vijftal afleveringen vóór de marathon en een tweetal erna. Tijdens het verblijf mogen we trouwens geen audio opnemen. We gaan dat ook niet proberen want we willen niet in een of ander strafkamp terechtkomen”, lacht Michiel.

De eerste aflevering van de “In de pas”-podcast, “Zijn jullie gek?”, kan je nu al beluisteren op Apple Podcast, Spotify en Soundcloud. Meer informatie vind je op de Facebookpagina van “In de pas”.

Meest gelezen