Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Trump ontslaat twee kroongetuigen in afzettingsproces: "Wraak van machtigste man"

De Amerikaanse president Trump heeft drie dagen na zijn vrijspraak in zijn afzettingsproces al twee mensen ontslagen die tegen hem getuigd hebben. Het gaat om de Amerikaanse kolonel en Oekraïne-expert Alexander Vindman en om Gordon Sondland, de ambassadeur van de VS bij de Europese Unie. "De waarheid heeft hem zijn job, zijn carrière en zijn privacy gekost", zegt de advocaat van Vindman.

"Een extreem, extreem verontrustende getuigenis." Zo noemde een Democraat de getuigenis van Alexander Vindman in het Congres, enkele maanden geleden. Vindman was een hooggeplaatste medewerker van het Witte Huis en moest tijdens de hoorzitting getuigen over het telefoongesprek dat de Amerikaanse president Donald Trump voerde met zijn Oekraïense collega. 

Trump zou in een telefoongesprek zijn Oekraïense ambtsgenoot Zelenski onder druk hebben gezet om een corruptieonderzoek te openen naar de Democratische ex-vicepresident Joe Biden en zijn zoon.

Amper een paar dagen nadat Trump door de Senaat over de volledige lijn vrijgesproken werd in het impeachmentproces, is dezelfde Alexander Vindman nu ontslagen. De kolonel werd van zijn post op het Witte Huis verwijderd en werd teruggestuurd naar het Pentagon. Volgens de minister van Defensie Mark Esper beschermt het Pentagon militairen in zo'n geval altijd tegen represailles.

"Ik ben niet blij met hem", vertelde Trump aan enkele journalisten. "Denken jullie dat ik blij moet zijn met hem? Wel, ik ben het niet." Vervolgens retweette Trump ook een tweet die stelde: "Het gedrag van Vindman is schandalig. Hij zou moeten vertrekken uit het Witte Huis om ons buitenlands beleid tegen zijn machinaties te beschermen." 

En zo gebeurde het ook. "Mijn cliënt is gevraagd om te vertrekken omdat hij de waarheid vertelde", heeft de advocaat van Vindman al verklaard. "Er is niemand die twijfelt waarom de job van deze man nu gedaan is, waarom dit land nu een soldaat minder heeft op het Witte Huis. De waarheid heeft hem zijn job, zijn carrière en zijn privacy gekost. De machtigste man ter wereld heeft besloten wraak te nemen."

Ook de broer van Vindman (ook een kolonel die op het Witte Huis werkte) werd trouwens ontslagen, melden verschillende Amerikaanse media. Normaal gezien moesten de twee tot juli in het Witte Huis dienen. Ze behouden wel hun rang en zullen nu terugkeren naar de legerdienst. 

Dit is zo'n schande

Nancy Pelosi

Nancy Pelosi, Democrate en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, was naar eigen zeggen "geschokt" toen ze hoorde dat kolonel Vindman het Witte Huis moest verlaten. "Dat is zo'n schande. Wat een patriot, dit gaat te ver", zei ze aan enkele reporters. 

(Lees verder onder de foto)

Gordon Sondland.
AFP or licensors

Ook tweede kroongetuige ontslagen

Afgelopen nacht raakte bovendien bekend dat ook de tweede kroongetuige in het afzettingsproces, de Amerikaanse ambassadeur bij de Europese Unie Gordon Sondland, zijn baan kwijt is. 

Sondland stuurde vannacht zelf een mededeling uit. Daarin zegt hij dat hij met onmiddellijke ingang terug wordt geroepen door het Witte Huis, met het oog op een andere functie. 

Gordon Sondland was nochtans een aanhanger van president Trump en is daarom net benoemd in de belangrijke functie van ambassadeur bij de Europese Unie. Voor het Huis van Afgevaardigden getuigde hij evenwel dat hij van Trump Oekraïne onder druk moest zetten. Dat is hem nu blijkbaar niet in dank afgenomen en daarom is Sondland het tweede belangrijke kopstuk in de afzettingsprocedure dat wordt ontslagen. Mogelijk is het niet de laatste. 

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen