Moorkoppen, hier in de Hema. Ook daar zullen ze van naam veranderen

Roomkoppen in plaats van moor­koppen? In Nederland woedt hevige discussie over de naam van het bekende gebakje

In het Nederlandse kustdorpje Monster, bij Den Haag, wilde een bakker het gebakje "moorkop" voortaan "roomkop" noemen. De reden? Hij wilde de verwijzing naar de Moren, de vroegere islamitische bevolking in Noord-Afrika, uit de naam. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft nu roet in het eten gegooid. De naam "roomkop" mag niet, omdat er geen echte zuivel in het gebakje zit (de bakkerij is namelijk veganistisch).

Een "moorkop" is een klein gebakje, een soesje dat gevuld is met slagroom met bovenaan chocoladeglazuur. Bovenop de chocolade volgt dan nog een toefje slagroom als afwerking. De naam verwijst naar de Moren, de vroegere islamitische bevolking van Noord-Afrika. 

"Maar moorkoppen is eigenlijk een racistische uiting en daar wezen mijn klanten mij ook op", vertelt Patricia Booister, die een bakkerij in het Nederlandse dorpje Monster uitbaat aan NOS. En dus besloot de bakkerij om voortaan geen "moorkoppen", maar "roomkoppen" te verkopen.

Moorkoppen is eigenlijk een racistische uiting en daar wezen mijn klanten mij ook op

Patricia Booister

De verandering die niet bij iedereen in goede aarde viel. Enkele honderden mensen haalden hard uit op sociale media én in de winkel. “We kregen negatieve reacties en zelfs bedreigingen.” Daarop werd beslist om de winkel een dagje te sluiten. 

Lees verder onder de foto: 

Maar… "roomkop" mag niet

Het verhaal krijgt nu toch nog een staartje. Want de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de naam "roomkop" afgekeurd. Het zit namelijk zo: de bakkerij in Monster is een veganistische bakkerij. "En als er "kaas" of "room" in de naam zit, dan moet er ook echt zuivel in zitten", benadrukt een woordvoerder van de NVWA aan RTL. En dat is bij de veganistische bakker niet het geval. Let wel: er zijn uitzonderingen op die regel, denk maar aan pindakaas. "Daar bestaat een lijst van, maar roomkop staat niet op die lijst." 

Als er "kaas" of "room" in de naam zit, dan moet er ook echt zuivel inzitten

Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Hema volgt

De bakkerij is overigens niet de enige die van de naam "moorkop" afstapt. Ook winkelketen Hema zal de naam veranderen. Vanaf 30 maart vindt u in de Hema geen "moorkop" meer, maar een "chocoladebol". Volgens Hema was dat al een tijdje geleden beslist. "Het woord moorkop vinden we niet meer van deze tijd, daarom hebben we besloten om dit te veranderen naar chocoladebol. Het product blijft hetzelfde”, legt een woordvoerder uit aan Omroep West.

Het woord moorkop vinden we niet meer van deze tijd, daarom hebben we besloten om dit te veranderen naar chocoladebol

Hema

Meest gelezen