Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Olympische Spelen: voor het allereerst mag een vrouw fakkelestafette openen

De olympische vlam wordt steevast ontstoken in Griekenland, en legt vervolgens een reis af richting gaststad. Dat is deze zomer de Japanse hoofdstad Tokio. Voor de allereerste keer in de olympische geschiedenis zal een vrouwelijke atlete de eerste fakkeldraagster worden.

De vlam wordt op 12 maart ontstoken, zoals de olympische traditie het wil, in het Griekse Olympia. Daar liggen de roots van de Olympische Spelen in de oudheid. Na een reis doorheen Griekenland zal de vlam door verschillende landen en continenten gedragen worden naar Japan. Daar zullen Japanse sporters de vlam uiteindelijk dragen tot aan de openingsceremonie in het olympische stadion van Tokio.

De eerste fakkeldrager vanuit Olympia was altijd blijkbaar een man. Maar daar komt nu eindelijk verandering in. Het Griekse olympische comité heeft Anna Korakaki aangeduid als eerste fakkeldrager. En dat is een primeur. Korakaki won op de vorige Spelen in het Braziliaanse Rio goud in het pistoolschieten.

De toorts zal vervolgens een reis maken door Griekenland en uiteindelijk in de hoofdstad Athene overhandigd worden aan de organisatie van Tokio 2020. Vanuit Griekenland zal de olympische vlam naar Japan gedragen worden.

2016 Getty Images

Meest gelezen