Radio 2

Oude Kwaremont, geliefde helling bij wielrenners, hersteld net voor wielerseizoen

Er wordt gewerkt aan de Oude Kwaremont in Kluisbergen, dat is één van de klassieke hellingen in de voorjaarsklassiekers. Normaal gezien zal het op tijd klaar zijn voor het wielerseizoen van start gaat.

Nog drie weken en het Vlaamse wielerseizoen begint, met de Omloop het Nieuwsblad die de spits afbijt. Eén van de geliefde hellingen in de Vlaamse Ardennen is de Oude Kwaremont in Kluisbergen en die wordt momenteel heraangelegd.

Kasseien in beton

Over 160 meter worden de kasseien vervangen. Dat was nodig, want de stenen lagen er veel te slecht bij. Auto's bleven eraan haperen tijdens elke koers. Fietsen betekende schudden en beven. De kasseien liggen dan ook nog eens op een helling en er werd gevreesd dat die zouden kunnen afglijden. Daarvoor is een harde fundering nodig: "We hebben eerst de stenen eruit gehaald, om dan beton in te gieten", vertelt wegenwerker Nick Wandels van Stadsbader. "Als je geen beton zou gebruiken, dan mag je binnen enkele jaren opnieuw beginnen. Door de kasseien nu goed vast te leggen, is het zeker goed voor de komende 50 jaar."

De kasseien zelf worden volgende week teruggelegd. Die worden niet met beton overgoten maar met zavel, een oude methode. De helling zal zeker op tijd klaar zijn voor de Omloop. Maar tot dan mag er niemand de Oude Kwaremont op. 

kasto80

Meest gelezen