Videospeler inladen...

Regenbuien blussen bosbranden in Australië, maar er dreigt nu ook gevaar

De Australiërs zijn erg blij met de zware regenval van de voorbije dagen. Zeker twintig grote haarden van bosbranden zijn daardoor geblust, maar er wordt nu gewaarschuwd voor overstromingen en aardverschuivingen.

De voorbije maanden kon u er niet omheen: grote bosbranden hebben zowat overal in Australië geleid tot grote schade, vluchtelingenstromen en de dood van veel uitzonderlijke dieren. Ondanks de massale inzet van brandweerlui en militairen raakten die branden maar niet onder controle.

Als brandweerlui in deze landbouwgemeenschappen in New South Wales zijn we erg blij met deze regenbuien

Shane Fitzsimmons, hoofd van de brandweer van New South Wales

De natuur steekt nu blijkbaar een handje toe: de voorbije dagen kent de zuidoostelijke deelstaat New South Wales (NSW) hevige regenbuien. Het zou gaan om de zwaarste regenval in twintig jaar. 

Daardoor zouden zeker 20 van de 60 grote bosbranden in New South Wales (de staat met onder meer Sydney) geblust zijn. Ook in de naburige deelstaat Victoria is het aantal vuurhaarden gedaald tot 20, het laagste aantal in weken. Sinds september zijn er 11,7 miljoen hectare wildernis verwoest en vielen er 33 doden bij die bosbranden.

De uitgeputte brandweerlui zijn enthousiast, maar weerkundigen waarschuwen. De grond is uitgedroogd en neemt weinig water op. Daardoor bestaat de kans op overstromingen en aardverschuivingen.

Zaterdag zou de orkaan Damien over het westen van Australië razen. Een aantal havens en luchthavens zijn gesloten en er worden windstoten tot 230 kilometer per uur verwacht. De Britse minister van Buitenlandse Zaken Dominic Raab die op bezoek is in Australië, blijft echter positief: "Wij hebben de regen meegebracht", zei hij schamper.

Meest gelezen