Federale overheid neemt bouwer van vliegtuigonderdelen Sabca over van Fransen 

De bouwer van vliegtuigonderdelen Sabca komt opnieuw in Belgische handen. De federale overheid gaat het bedrijf samen met Sabena Aerospace overnemen van de Fransen. De Franse vliegtuigbouwer Dassault zette zijn aandelen april vorig jaar te koop. 

Voor de overname werkt de federale overheid (eigenlijk de FPIM, de investeringsmaatschappij van de overheid) samen met Sabena Aerospace. Met een "joint venture" nemen ze ruim 96 procent van de aandelen over, samen goed voor 75 miljoen euro. 

De deal heeft nog het groen licht nodig van de mededingingsautoriteiten. De afronding wordt tegen het tweede kwartaal van dit jaar verwacht.

Dassault

Vorig jaar raakte al bekend dat Dassault een overnemer zoekt. Dassault is al meer dan 50 jaar aandeelhouder, maar de aankondiging was toch opmerkelijk, omdat Dassault net ervoor het Nederlandse Fokker had uitgekocht en zo bijna alle aandelen van Sabca in handen kreeg.

FPIM en Sabena Aerospace bieden 32,08 euro per aandeel van Sabca. Daarmee bieden ze ruim 10 euro meer dan de laatste beurskoers van 21,6 euro per aandeel. De handel in het aandeel Sabca is sinds donderdag geschorst.

Belgische verankering

"We zijn erg blij met de nieuwe aandeelhouders, die oprecht geïnteresseerd zijn in de ondersteuning van het groei- en ontwikkelingspotentieel van Sabca als belangrijke speler in de Belgische luchtvaartsector", zegt voorzitter en CEO Thibauld Jongen. Met de overname wordt Sabca een leider in de Belgische luchtvaartindustrie, "met een sterke positie op vlak van burgerluchtvaart, defensie en ruimtevaart".

Ook FPIM-topman Koen Van Loo benadrukt die Belgische verankering. Die behoudt en versterkt ook de lokale werkgelegenheid in de luchtvaartsector, klinkt het. "De luchtvaartsector is een van onze belangrijkste strategische investeringssectoren en we hebben een lange traditie van investeringen in Belgische luchtvaartbedrijven. De overname van Sabca en de bundeling van de krachten met Sabena Aerospace zal een sterke Belgische industriële luchtvaartspeler creëren."

Meest gelezen