Scheepsbel van de marine tijdelijk in bewaring in Sint-Niklaas

De scheepsbel van een van de schepen van de marine verhuist voor anderhalf jaar naar Sint-Niklaas. De stad zal de bel van de Louise-Marie bewaren terwijl het schip op onderhoud is in Nederland.

De stad Sint-Niklaas zal een tijdje zorg moeten dragen voor de scheepsbel van een van de schepen van de marine. Het schip waarvan de bel afkomstig is, de Louise-Marie, moet op onderhoud en dat zal zo’n 15 maanden duren. Omdat Sint-Niklaas de peterstad is van het schip, wil de marine met deze symbolische actie hun band nog eens bevestigen.

Meer dan een symbool

“Vandaag leggen we onze band met Sint-Niklaas vast door de scheepsklok van boord te halen en in bewaring te geven”, vertelt admiraal Wim Robberecht. “Het is veel meer dan een symboliek. In het scheepvaartreglement staat dat een scheepsbel verplicht is. De volgende scheepscommandant zal de bel dus officieel moeten terugvragen na het onderhoud. Als hij de bel niet terugkrijgt, zal hij niet kunnen varen.”

Belang van een scheepsbel

Een scheepsbel is een bronzen bel waarin de naam van het schip gegraveerd staat. Vroeger werd de bel voornamelijk gebruikt als tijdsaanduiding. Door het luiden van de bel wist de bemanning wanneer hun shift begon of wanneer het pauze was. De bel diende ook om alarm te slaan. Nu wordt de bel nog steeds gebruikt bij slechte zichtbaarheid.

Peterstad

Het is best bijzonder dat een stad die niet aan het water ligt het peterschap van een schip op zich neemt. "Toch is dat niet zo gek als het lijkt", zegt schepen Peter Buysrogge. “Als stadsbestuur van Sint-Niklaas hechten we al jaren belang aan goede banden met defensie. Het is van belang om die goed te onderhouden. Defensie is een deel van de samenleving en zorgt voor onze veiligheid. We zijn blij dat we nu iets kunnen terugdoen.”

kasto80

Meest gelezen