Videospeler inladen...

Struisvogeleieren steeds populairder, 1 struisvogelei staat gelijk aan 25 kippeneieren

Er is steeds meer vraag naar struisvogeleieren. Niet alleen de inhoud is erg in trek, ook de schaal van de eieren is populair. De grote, sterke schalen worden gebruikt om bloemstukken te decoreren, maar mensen gebruiken ze ook om ze te beschilderen. een ploeg van het Journaal ging langs bij 't Struisvogelnest in Lier.

Het legseizoen is pas begonnen voor de struisvogels. Gemiddeld leggen de grote vogels ongeveer 50 eieren per jaar. Het seizoen loopt tot augustus. De eieren zijn gemiddeld 1,5 kilogram zwaar en zijn het equivalent van zowat 25 kippeneieren. Met 1 struisvogelei heb je dus genoeg voor een stapel van bijna 70 pannenkoeken of je kan er ook een enorme omelet mee bakken.

Vader Ludo Gielis en dochter Ellen Gielis zijn de uitbaters van kinderboerderij ’t Struisvogelnest. De struisvogelboerderij bestaat al 25 jaar.  De laatste twee, drie jaar merken ze een enorme stijging naar de vraag, zoveel dat ze de vraag niet kunnen bijhouden. Mensen bellen om eieren te reserveren. Sommige klanten die op zondag komen moeten ze teleurstellen omdat er geen eieren meer zijn.

"Mensen vinden zo'n ei iets unieks", verklaart Ellen Gielis. "Veel mensen willen dat eens uittesten met de familie en er bijvoorbeeld pannenkoeken van bakken. Daarom is de vraag de laatste 2 jaar erg gestegen. We slagen er voorlopig niet in om aan de vraag te voldoen.  Wij hebben maar een vergunning voor 120 dieren, dus meer kunnen we niet doen."

De eieren zijn bijzonder stevig

De eieren rapen is geen sinecure. Gewapend met een sneeuwschop stapt boer Gielis de struisvogelstal in. Met de schop lijkt hij groter dan de vogels, en is hij veilig. "Zo een vogel kan flink uithalen", legt Gielis uit. "De vogels zijn soms agressief en dan is het oppassen. De dieren hebben twee tenen en aan één teen staat een grote klauw. Als het dier daarmee stampt, kan het uw buik openrijten. De vogel kan er zelfs je ribben mee overstampen."

De eieren zijn zelf ook enorm stevig. Boer Gielis legt een ei in het stro en gaat er met zijn volledig lichaam bovenop staan. Het ei blijft helemaal heel. 

Het vraagt dus wel wat handigheid om zo een ei open te maken. Ellen Gielis doet het voor. "We kloppen het ei tegen een stenen werkblad of tegen de grond totdat het barst", legt ze uit. "Dan pellen we er voorzichtig stukjes schaal af en dan breken we het sterke vlies dat eronder zit. Dan kunnen we het ei gewoon uitgieten. Als we de schaal intact willen houden boren we er met een boormachine een gaatje in. Met een luchtcompressor blazen we het ei dan uit."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen