Een archieffoto van de Russische luchtmachtbasis Khmeimim in het westen van Syrië.

Syrische luchtafweer haalt bijna passagiersvliegtuig neer; toestel is geland op Russische basis in Syrië

Een vliegtuig van de Syrische maatschappij Cham Wing Airlines werd bijna geraakt door de eigen luchtafweer en heeft een noodlanding gemaakt op een Russische luchtmachtbasis in Syrië. Intussen zet het Syrische leger zijn opmars in de opstandige provincie Idlib voort.

Blijkbaar is er een nieuwe vliegtuigramp op het nippertje vermeden. De Airbus A320 van de Syrische privémaatschappij Cham Wing Airlines was met 172 passagiers op weg van de Zuid-Iraakse stad Najaf naar Damascus.

Vannacht heeft de Israëlische luchtmacht evenwel bombardementen uitgevoerd op installaties van het leger van president Bashar al-Assad en leger en Iraanse milities nabij de Syrische hoofdstad Damascus. In de chaos zou de Airbus van Cham Wing bijna geraakt zijn door een Syrische luchtafweerraket. 

Het toestel is daarop uitgeweken en is geland op de Russische luchtmachtbasis Khmeimim in de buurt van de havenstad Latakia in het westen van Syrië. Volgens Russische media zouden de passagiers ongedeerd zijn.

De kwestie doet wel denken aan het neerschieten van een Oekraïense Boeing B-737 enkele weken geleden door de Iraanse luchtafweer. Dat toestel was toen net opgestegen van de Iraanse hoofdstad Teheran en werd per vergissing geraakt door de Iraanse luchtafweer omdat die een Amerikaans bombardement vreesde. Alle 176 inzittenden zijn daarbij omgekomen. De meeste passagiers waren Iraniërs. (Lees verder onder de kaart).

Leger van Assad rukt op in rebellenbolwerk Idlib

Intussen blijft het Syrische regeringsleger -gesteund door Russische vliegtuigen en Iraanse vrijwilligers- oprukken in Idlib, de noordwestelijke provincie en tegelijk het laatste grote bolwerk van rebellen tegen het regime van Bashar al-Assad.

Herbekijk hieronder de reportage over de oorlog in Syrië in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

De troepen van Assad zouden nu ook de stad Saraqib ingenomen  hebben. Dat is zowat de laatste stad op weg naar de provinciehoofdstad Idlib. Bij die gevechten zouden volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zeker 17 burgers zijn gedood. Volgens de Verenigde Naties zijn er de voorbije weken bijna 600.000 mensen in Idlib op de vlucht geslagen voor het leger van Assad.

Idlib is grotendeels in handen van jihadistische rebellen, maar Assad wil daar nu korte metten mee maken. Er is wel een groot probleem: enkele dagen geleden heeft het Syrische leger zes Turkse militairen in Idlib gedood. De Turken hebben daar observatieposten geïnstalleerd en een daarvan is onder vuur gekomen. De Turkse president Tayyip Erdogan is woedend en dreigt met vergelding. Rusland probeert om de barst tussen Assad en Erdogan te sussen, maar dat is niet eenvoudig.

Meest gelezen